Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu geçtiğimiz günlerde artık Rusya’nın bir kuklası olan Beşar Esad ile görüşmek için Suriye’ye gitti. Tüm dünyada dikkatler Ukrayna üzerinden Rusya-Batı çekişmesine dönmüşken Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Suriye’ye giderek kukla devlet başkanı Beşar Esad ile görüşmesi gündemde fazla yer etmedi.
Şoygu-Esad görüşmesinde “terörizme karşı ortak mücadele” ve “Batı ülkelerinin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar sebebiyle ülkede yaşanan sıkıntılar” konusunda istişare edildiği ve anlaşıldığı belirtilse de Şoygu’nun bu ziyaretinin maksadı daha başka.
Bu ziyaretten ziyade asıl mesele Rusya’nın Suriye’ye konuşlandırdığı yeni silahlar ve Doğu Akdeniz’de yaptığı askerî tatbikat…
Ukrayna meselesinde restleşmelerin şiddeti giderek artarken Batı’nın ısrarla “Rusya Ukrayna’yı işgal edecek” demesine mukabil Rusya ise böyle bir şeyin olmadığını iddia ediyor. Hem Batı’nın hem Rusya’nın bir yandan sıcak çatışmaya girmekten kaçınırken bir yandan ise kuyruğu dik tutmaya çalışması gibi bir manzara hâkim. Dolayısıyla Suriye’ye yönelik böyle bir adımın atılması Rusya’nın Ukrayna meselesi üzerindeki dikkatleri dağıtmaya yönelik bir hamlesi olarak görülebilir. Rusya’nın bu noktada işi daha ileri taşıması ise muhtemel.
Zira Şoygu’nun ziyareti sırasında, sözde Rus ordusunun bölgede yapacağı “büyük deniz tatbikatları” için Hmeymim hava üssüne son teknoloji hipersonik füzeler ve onları taşıyan uzun menzilli nükleer yetenekli bombardıman uçakları ile savaş uçakları konuşlandırıldı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Doğu Akdeniz’de 15 savaş gemisi ve 30 uçağın yer aldığı bir tatbikat yapıldığını duyururken Kinzhal hipersonik seyir füzeleri taşıyan uzun menzilli, nükleer yetenekli Tu-22M3 bombardıman uçakları ve MiG-31 savaş uçakları, Hmeymim Rus hava üssüne indi.
Kinzhal hipersonik füzeler, 2 bin km menzile sahip ve sürekli geliştirilen hava savunma sistemlerine karşı ses hızının katbekat üzerinde bir hız ile hedefe gönderildiği, dolayısıyla hava savunma sistemlerinin tesbit edip engellemesinin son derece zor olduğu silahlar… Konuşlandırılan ağır bombardıman uçaklarıyla birlikte düşünüldüğünde bu silahların sadece savunma maksadı taşımadığı, hatta Suriye’de muhaliflere karşı kullanmaktan ziyade Rusya’nın daha büyük hedefleri gözüne kestirdiği anlaşılıyor.
Ukrayna’da restleşmeler sürerken Rusya’dan gelen bu hamle savunma hattını genişletmek ve gerektiğinde taarruz edebilmek amacına hizmet ediyor ve konuşlandırılan silahlar Akdeniz’deki Amerikan uçak gemileriyle diğer devletlerin unsurlarına açık bir tehdit oluşturuyor. Öte yandan, Ukrayna’da muhtemel bir savaşın patlak vermesi durumunda Rusya’nın Suriye ve Doğu Akdeniz’de yaşanabilecek muhtemel çatışmaları da göz ardı etmediğini göstermesi bakımından dört bir yanı ABD ve Rusya tarafından kuşatılan Türkiye’yi de yakından alakadar ediyor.