Akademya Dergisi’nin 328 sayfalık 2014 Yaz dönemi sayısı geçtiğimiz günlerde yayınlandı.
“Rus edebiyatında Dostoyevski ve Tolstoy kadar iç dünyaları birbirine bu denli benzer ve zıt iki yazar yoktur” diyor Merejkovski. Akademya dergisinin 5. sayısında yer alan tercüme makalede, Rus edebiyatının iki devi, siyasî tercihleri ve edebî varlıkları ile karşılaştırılarak değerlendirilmiş bu edebiyat tenkidçisi tarafından.
“Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa ve Medine Müdafaası” başlıklı makalesinde Bilgehan Eren, tarihin tozlu sayfalarından bir kahramanı, bugünün “olmak mı olmamak mı; işte bütün mesele!” sorusu ile gündemimize taşıyor ve şöyle diyor: “Bu Millet Ölmeyecekse, Bu Kumandanlar Dirilecektir!”
“Sürgünde Bir Şair: Niyazi Mısrî” başlıklı makalesinde Hülya Uyar, şiirlerini yakinen bildiğimiz, ismini çokça duyduğumuz Mısrî’nin çile dolu hayatını anlatıyor.
“Büyük Selçuklu İmparatorluğu”nu kaleme aldığı makalesinde Selim Gürselgil, ortaya çıkış şartlarından devletleşme sürecine ve yıkılışına kadar, bir imparatorluğun anatomisini çiziyor.
“Salih Mirzabeyoğlu’nun Spora Bakışı Çevresinde” isimli makalesinde Osman Temiz, yepyeni bir ruh ve bedenin inşasını, yepyeni bir spor felsefesini, Büyük Doğu-İBDA’nın izinde ortaya koymayı deniyor.
“Zihin Oyunları” isimli tercüme makalede Weinberger, zihin kontrolü mağdurları ile yaptığı görüşmeleri ve onların verdiği mücadeleyi, çarpıcı örneklerle ortaya koyuyor.
Turan Demir’in iki kısa röportajı ise ilginç muhtevasını başlıkları ile ele veriyor: “Gülme Teorileri Kitabı Dolayısıyla Doç. Dr. Rıdvan Şentürk ile”, ve “Sibernetik Üzerine Tayfun Şahin ile”…
Yakın zamanda “Sıradışı Bir 28 Şubat Hikâyesi” isimli bir kitab yayınlayan Sebahattin Arslan’ın “Guguk Kuşu Filmi” değerlendirmesi, derginin sayfaları arasında.
Sedat Bulut’un “İdeal Fert ve Cemiyet İştiyakı” başlıklı makalesi, insanın varoluş gayesinden cemiyetteki rolüne, oldukça geniş bir perspektiften “insan ve toplum”un idealini işaretliyor.
“Kürd’ün Meselesine Siyasî Bakış” başlıklı çalışmasında Sezai Kırlangıç, “Alfabetik Temel Bilgiler” altbaşlığıyla, meselenin A’dan Z’ye panaromasını çıkarıyor.
İBDA Mimarı Salih Mirzabeyoğlu’nun “Şiir ve Sanat Hikemiyatı” isimli eserinin ayrıntılı fihristini yine Ali Nacar araştırmacıların dikkat nazarlarına sunuyor.
Hayreddin Soykan’ın “Akademya Makale Esas ve Usulleri” başlıklı çalışması, yazarlar ve yazar adaylarının dikkatle okuması gereken önemli bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor.
Derginin arka kapağında Rukiye Şenel imzalı “Haykırış” isimli çalışma yer alıyor.
Akademya İrtibat: (0553) 356 66 66 – [email protected]
NOT: Bu hafta, Gaye Fikir Platformu ve Fikre Özgürlük Platformu gibi İBDA bağlısı gruplarla birlikte, 7 Temmuz 2014 Pazartesi günü başlayan Salih Mirzabeyoğlu’na Özgürlük Kampı’nda, Bolu’da olacağız. Tüm gönüldaşlarımızı bekleriz.
Baran Dergisi 391. Sayı...