İsrail istihbarat örgütü Şabak'ın eski başkanı Ami Ayalon, İsrail gazetesi Maariv'e verdiği son röportajda, Filistinli olsaydı topraklarını çalanlarla "sınır tanımadan" savaşacağını söyledi.

Ayalon, "Filistinliler söz konusu olduğunda, topraklarını kaybettiler, bu yüzden insanlar bana Filistinli olsaydınız ne yapardınız diye soruyorlar. Ben de diyorum ki, eğer birisi gelip benim toprağımı, İsrail'in toprağını çalmış olsaydı, onunla sınırsızca savaşırdım." dedi.

Ayalon, Filistinlilerin kendilerini bir halk olarak gördüklerini de sözlerine ekledi.

İsrailli ve İsrail yanlısı liderlerin propaganda amacıyla Filistinlileri barbar, antisemit, pogromist, terörist, vahşi ve insan-hayvan gibi ırkçı sıfatlarla suçlama telaşına karşın, Ayalon gibi İsrail'in önde gelen liderlerinin çoğu her zaman Filistinlilerin mücadelesiyle özdeşleşmiş ve Yahudi sömürgeciler yerine Filistinli olsalardı Siyonistlere ve İsrail'e karşı mücadeleye kolayca katılacaklarını açıkça itiraf etmişlerdir.

İsrail'in ünlü savunma bakanı Moshe Dayan bile Gazze'deki Filistinlilerin mücadelesini ve İsrail sömürgeciliğine karşı direnişlerini anlamıştı. Nisan 1956'da Filistinli direnişçiler, 1953 yılında Gazze sınırına bir mil mesafede kurulan Nahal Oz kolonisinde bir güvenlik görevlisini öldürdü.

Polis memuru birkaç gün önce İsrailliler tarafından kovulduktan sonra topraklarına dönmeye çalışırken yakaladığı birkaç Filistinliyi dövmüştü. Onları Gazze'ye dönmeye zorlamıştı. Dayan cenaze töreninde yas tutanlara şunları hatırlattı: Bugün suçu katillere atmayalım. Biz kimiz ki onların nefretine karşı çıkıyoruz? Sekiz yıldır Gazze'deki mülteci kamplarında oturuyorlar ve biz onların gözleri önünde, onların ve atalarının yaşadığı toprakları ve köyleri kendi evimize dönüştürüyoruz... Biz yerleşimci bir nesiliz ve çelik miğfer ve top olmadan bir ağaç dikemez ve bir ev inşa edemeyiz. Ayalon'un son sözleri yeni değil. Mart ayında Amerikan televizyon kanalı ABC'ye verdiği bir röportajda, Filistinli olsaydı "İsrail'e karşı savaşacağını" ve özgürlüğe kavuşmak için "her şeyi yapacağını" söylemişti.

Ayalon, Filistinlilerin Siyonist yerleşimci sömürgeciliğine ve İsrail apartheidına son verme mücadelesini çok iyi anlayan ilk İsrailli lider değil. Gerçekten de Ayalon, Filistinlilerin mücadelesini anladıklarını ve hatta bu mücadeleyle özdeşleştiklerini çekinmeden ifade eden uzun bir Siyonist ve İsrailli liderler listesinin bir parçasıdır.

1923 yılında, Revizyonist Siyonizm'in kurucusu olan ve daha sonra Menachem Begin'in yerine geçen Vladimir Jabotinsky, Filistin direnişi hakkında yorumda bulunmuştur:

“Her yerli halk - ister medeni ister vahşi olsunlar, hepsi aynıdır - ülkelerini, her zaman tam efendileri olacakları ulusal evleri olarak görürler. Sadece yeni bir efendiye değil, yeni bir ortağa bile gönüllü olarak izin vermezler. Araplar için de durum böyledir. Aramızdaki uzlaşmacılar bizi Arapların kandırılabilecek aptallar olduğuna ikna etmeye çalışıyorlar... [ve] kültürel ve ekonomik kazanımlar için doğuştan gelen Filistin haklarını terk edecekler. Filistinli Araplara ilişkin bu değerlendirmeyi kesinlikle reddediyorum. Kültürel olarak bizden 500 yıl gerideler, ruhsal olarak bizim dayanıklılığımıza ya da irade gücümüze sahip değiller, ancak bu tüm içsel farklılıkları tüketir... Filistin'e, herhangi bir Aztek'in Meksika'sına ya da herhangi bir Sioux'nun kırlara baktığı gibi içgüdüsel bir sevgi ve gerçek bir coşkuyla bakıyorlar... Bizim "Arap hayranlarının" bu çocukça fantezisi, Arap halkına yönelik bir tür aşağılamadan kaynaklanmaktadır... [bu ırk] rüşvet almaya ya da bir demiryolu ağı için vatanlarını satmaya hazır bir güruhtur. İsrail'in ilk başbakanı David Ben-Gurion, Filistin mücadelesini tam olarak anlıyordu, ancak onu ezmeye kararlıydı. Ancak Jabotinsky, Filistinlilerle özdeşleşmedi (Filistinlileri, mutatis mutandis, vatanlarına bağlılık ve ülkelerini savunmak için şiddet kullanma açısından Avrupa Yahudileriyle eşitlemeye çalışsa da.)”

Filistinlilerin "bir kalabalık değil, bir ulus" olduğunu iyi anlıyordu. Mussolini'yi takdir eden bir faşist olan Jabotinsky, Filistinlilere karşı ırkçılığının, Filistinlilerle savaşmak ve onları Siyonist yönetimine ve sınır dışı edilmeye tâbi tutmak istediği için, sahadaki koşulları görmemesi için izin vermedi.

Diğer Siyonistler ise Filistinlilerle daha da özdeşleşti.

İsrail'in ilk başbakanı David Ben-Gurion, Filistin mücadelesini tam olarak anlıyordu, ancak onu ezmeye kararlıydı. Şunları söyledi:

"Eğer ben bir Arap lideri olsaydım, İsrail ile asla anlaşma yapmazdım. Bu doğal; onların ülkesini aldık. Elbette Tanrı bunu bize vaat etti, ancak bu onlara ne ifade ediyor? Bizim Tanrımız onların Tanrısı değil. Doğru, İsrail'den geliyoruz, ancak bu iki bin yıl önce oldu ve bu onlara ne ifade ediyor? Antisemitizm, Naziler, Hitler, Auschwitz oldu, ancak bunun suçu onların mıydı? Sadece bir şey görüyorlar: geldik ve onların ülkesini çaldık. Bunu neden kabul etsinler ki?

Siyonist liderlerin Filistinlilerle özdeşleşmesi sonraki on yıllarda da devam etti ve belki de en güçlü şekilde eski İsrail Başbakanı Ehud Barak tarafından ifade edildi. Barak, 1973'te üç Filistinli devrimciyi öldürmek için Beyrut'a gönderilen İsrail ölüm mangası komando birliğinin bir üyesiydi.

“Mezarlıkta yer kalmazsa, beni evin arka köşesine gömün” “Mezarlıkta yer kalmazsa, beni evin arka köşesine gömün”

Barak'ın Filistinlilerle özdeşleşmesi saklı değil, İsrailli gazete Haaretz'e verdiği bir röportajda şunları söyledi: "Eğer ben Filistinli olsaydım, ben de bir terör grubuna katılırdım."

Leah Rabin, 1948'deki Filistin'in Siyonist fethinde savaşan merhum Yitzhak Rabin'in dul eşi, Filistinlilerle özdeşleşmesini diğer tüm Siyonist liderlerden daha ustaca kullandı.

1997'de "Biz [Yahudiler] devletimizi kurmak için terörizm kullandık. Neden Filistinlilerin farklı olmasını bekliyoruz?" dedi.

Bu açıklamalarda, bu İsrailli liderlerden hiçbirinin Filistinlilerin İsrail'e direniş göstermesinin sebebinin İsrail'in Yahudi olması olduğunu düşünmediğini belirtmek çok önemli.

Aksine, hepsi Filistinlilerin İsrail'e ve İsrailli Yahudilere direniş göstermesinin sebebinin, İsraillilerin topraklarını ve ülkelerini çalması, onları zulmetmesi ve bağımsızlıklarından ve özgürlüklerinden mahrum bırakması olduğunu doğruladı.

Mevcut İsrail hükümetinin, Filistinlilerin 7 Ekim'deki operasyonunun İsrailli Yahudileri Yahudi olduğu için değil, sömürgeci olduğu için hedef aldığını ve bu nedenle Batı liderleri ve itaatkar ana akım medyanın yorulmadan bize söylediği gibi, Holokost'tan bu yana Yahudilere yapılan "en ölümcül" saldırı olduğunu söyleyen korkunç propagandası, Filistinlilerin topraklarının İsrailli Yahudiler tarafından sömürgeleştirilmesini Filistinlilerin onlara direniş göstermesinin sebebi olarak örtbas etmeyi hedefliyor.

Bu yalanlar, İsrailli Yahudileri Filistinlilerin topraklarını çalma suçundan kurtarmayı hedefliyor ve Filistinlilerin ve her zaman Filistin mücadelesini anlayan tüm Siyonist ve İsrailli liderlerin ısrarına zıt düşüyor, yani Filistin direnişi İsrailli Yahudileri Yahudi oldukları için değil, sömürgeci oldukları için hedef alıyor.

İsrailli liderler her zaman Filistin direnişinin İsrailli Yahudileri Yahudi oldukları için değil, sömürgeci oldukları için hedef aldığını anlamışlardır.

Filistinlilere zulmeden aynı İsrailli liderlerin Filistin mücadelesini anlaması ve onunla özdeşleşmesi sadece retorik bir süsleme ya da laçkalık değildir. İsrail'in Filistin halkına uyguladığı ve uygulamaya devam ettiği şiddet ve baskının doğasına dair açık bir kavrayıştan söz etmektedirler. İsrail'in resmi propagandasının ve bunun Batılı siyasi liderler ve ana akım medya tarafından tekrarlanmasının aksine, 1880'lerin başından beri Siyonist sömürgeciliğe karşı direnen Filistinliler bir sapma değildir. Aslında, yukarıda alıntılanan İsrailli liderlere göre Filistinliler, kendilerini ezen sömürgeci Siyonist Yahudilere çok benzemekte ve onlardan çok da farklı değildir.

Görünüşe göre tek fark Filistinlilerin Yahudi olmaması ve bu nedenle bir buçuk asırdır sömürgeciliğe direnen herhangi bir halkın hak ettiği Batı saygısı ve hayranlığını görememeleri. İsrailli liderler sömürgeci ırkçılıklarına rağmen hala Filistinlilerle özdeşleşebilirken, Filistinlilere karşı derin Batı ırkçılığı, hiçbir Batılı siyasi liderin Filistinli olsalardı ne yapacaklarını düşünmemelerinin nedenidir.

Joseph Massad, Middle East Eye