The Idol
Film, abluka altındaki Gazze’nin sert hayat koşullarına rağmen Ortadoğu’da popüler olan Filistinli şarkıcı Muhammed Assaf’ın şarkı yarışmasını kazandığı zamana kadar olan hayatını, çocukluğunu ve gençliğini anlatıyor.
Ömer
Batı Şeria’da yaşayan Filistinli genç fırıncı Ömer çocukluk arkadaşları Tarek ve Amjad birlikte İsrail karşıtı eylemlere katılır. Saldırılarından birinde bir İsrail askeri öldürülünce Ömer yakalanır ve İsrail istihbarat servisi için muhbir olmaya zorlanır.
Yapım: Filistin, 2013
Dancing Arabs
Filistinli bir genç olan Eyad, Kudüs'te prestijli bir Yahudi okuluna kabul edilir. Kendini İsrail yönetimi altında yaşayan Filistinlilerin maruz kaldığı dil, kültür ve kimlik karmaşasının içinde buluşu ekrana yansıtılmıştır.
The Other Son
Atılan füzelerden dolayı yaşanan kargaşada hastanede karışan biri Filistinli-Müslüman diğeri İsrailli-Yahudi iki bebeğin büyüdüklerinde özlerine dönme çabası hikâye edilmiş. Yahudi ve Arap halkların birbirlerine bakış açısını anlamak açısından önemli bir film.
Filistin’e Veda
Yahudilerin 1948’den bugüne Filistinlilere kendi topraklarında gerçekleştirdikleri zulmün başlangıç hikayesi…
Yapım: İran, Suriye, 1995.
200 Metre
Film, İsrail’de oturum izni olmayan bir babanın Batı Şeria’daki utanç duvarının diğer tarafına taşınan ailesiyle tekrar buluşma çabasını konu alıyor.
Yapım: Filistin, Ürdün, 2020.
Büyük Felaket
Aljazeera tarafından hazırlanan Büyük Felaket belgeseli İsrail’in kuruluş sürecini ve işgal ile beraber Filistinlilerin yaşadıklarını anlatıyor.
Büyük Gelen Palto
Film, 1987-2011 yılları arasındaki Filistin davasını ele alıyor.
Yapım: Ürdün, 2013.
Oslo’nun Bedeli
İki bölümden oluşan Aljazeera yapımı belgesel, Filistinliler açısından İsrail kurulurken işgal edilen topraklardan vazgeçmek anlamına gelen Oslo Anlaşması ile ilgili detayları sunmakta.
Dünya Bizim Değil
Lübnan’ın güneyindeki Ayn-ülHilva mülteci kampında üç nesildir sürgünde yaşayan Filistinlilere, samimi ve mizah dolu bakışlar atan bir belgesel. Fleifel şöyle diyor: “Filistinliler, unuturlarsa yok olurlar. Tarih boyunca ve bugün mücadelemiz, görünür kalmak!”
Yapım: İngiltere, Lübnan, Danimarka, BAE, 2012
Our Boys
10 bölümlük Our Boys dizisi, 16 yaşındaki Muhammed Ebu Khdeir’in kaçırılarak şehid edilişinin ardından cinayet soruşturmasını, mahkeme sürecinde yaşananları ve bu sırada meydana gelen olayları konu alıyor.
Yapım: Filistin, 2019.
Batı Beyrut
1975’te Batı Beyrut’ta başlayan iç savaş... Filistinlileri taşıyan bir otobüs saldırıya uğrar, yolcular katledilir, hızla gelişen savaşta Batı Beyrut Hıristiyanların kontrolüne geçer.
Yapım: Beyrut, 1998.
Cenin
İsrail ordusunun Nisan 2002’de Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampını işgalini çevreleyen olayları, yıkım ve tahribatı, insan hakları ihlallerini anlatan belgesel.
Tel Aviv’deki bir saldırı için şehadet eylemcisi olarak görevlendirilen iki Filistinli çocukluk arkadaşı Said ve Khaled’in öyküsü.
Yapım: Fransa, Almanya, Hollanda, 2005.
Film, İsrail’in Filistinli mahkumlara karşı ihlallerini gösteriyor. Hapishane hücresi içinde doğum yapan bir mahkûmun ve yeni doğan çocuğunun hikayesini anlatıyor. 1980’lerde Filistinli kadın mahkumların gerçek hikayelerinden esinlenerek çekilmiş.
Yapım: Filistin, Ürdün, Katar, Fransa, 2015.
Gazze ve Batı Şeria bölgeleri arasındaki coğrafi ayrım yıllar içinde halk üzerinde sosyal ve kültürel farklılıklar oluşturdu. Aljazeera yapımı belgesel bu farklılıkların sebeplerine ışık tutuyor.
Filistinli Zehra’nın Gözleri
İsrail komutanlarından İzak Oven’ın âmâ bir çocuğu vardır. İzak Ovan, kendi çocuğunun gözlerinin görmesi için Filistinli bir çocuğun gözlerini almak üzere harekete geçer.
Orta yaşlı bir dul olan Selma, Filistin’in Batı Şeria bölgesinde yaşamaktadır. Ailesi nesillerdir bir limon bahçesine sahiptir ve bu bahçe onun için büyük manevi değer taşımaktadır. Ancak İsrail Savunma Bakanı komşu eve taşındığında, güvenlik güçleri Salma’nın limon ağaçlarını potansiyel bir tehdit olarak algılar ve güvenliğini sağlamak için kaldırılmasını talep eder.
Yapım: Fransa, Almanya, İsrail, 2008.