Stratejist Abdullah Çiftçi, Afrin operasyonunu ve operasyon sonrasında olabilecekleri Baran Dergisi’ne değerlendirdi. Türk ordusunun tarihi misyonunu üstlendiğini ve ABD’nin Türkiye’ye işbirliği teklif edeceğini belirten Çiftçi şunları söyledi:
 
Afrin operasyonu başarıyla neticelendi. Türkiye kontrolü sağladığına göre şimdiden sonra Afrin’in statüsü ne olacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de yaşayan 500 bin Suriyeliyi Afrin’e yerleştireceğini söyledi. Cerablus’ta gördüğümüz gibi orada da bir hayat sahası oluşturuldu. Bazı Suriyeliler hayatını idame ettiriyor. Binalar onarıldı, su tesis edildi, okullar açıldı, elektrik problemi düzeltildi ve saire... Cerablus’ta ne olduysa, Afrin’de de o olacak. Türkiye Afrin’i yaşanabilir bir hâle getirecek, problemleri ortadan kaldıracak, ticareti canlandıracak. Muhtemelen inşaat firmaları evsizler için çalışmalar düzenleyecek. Rakka, Musul, Halep yıkıldı. Bir de Afrin’e bakalım, çok fazla harab edilmemiş, biz operasyon yaparken yakıp yıkmayız! Tam aksine, biz yıkmaya değil, yapmaya gidiyoruz.

Afrin’de şehir savaşı olmayacağını ve PYD’nin çekileceğini söylemiştiniz. Öyle de oldu. Birtakım anlaşmalar yapıldığından bahsediliyor. Bunun sebebi nedir?
Afrin’de sadece şehir savaşı olmayacak demiştim. Sebebi de şu: Afrin halkı Müslüman’dır. Osmanlı toprağı olan Afrin’de, Mehmetçik’e silah doğrultacak bir Müslüman bulamazsınız! Esasında, topyekûn İslâm coğrafyasında Şiiler ve Vahhabi birkaç kabile hariç kimse böyle bir şeye yeltenmez. PKK halka güvenmedi, zulmetti. Afrin’de şehir savaşına girmiş olsalardı, halk PYD’yi çiğ çiğ yerdi. Mehmetçik kapıya dayanmış hâlde, sıkıysa bırakmasın PYD, halk sopayla dayanırdı kapılarına. Mehmetçik Osmanlı topraklarında nereye gitse, halk TSK’yı bağrına basar! PYD-PKK bu yüzden dayanamaz. Ayrıca ABD Afrin’de PKK’nın kazanamayacağını anlayınca PKK’lıları kaçırdı. Kaçırmasaydı diğer bölgelerdeki unsurları motive edemez, söz geçiremezdi. Türkiye-ABD arasında bir anlaşma olmadı yani.

Türkiye bu durumda zayiat vermemek için koridoru açık bıraktı öyle mi?
Mesele Afrin’i almaktı. Giden siviller de vardı tabiî onlar için açık bırakıldı şehirden çıkış koridoru.

Zeytin Dalı Harekâtı’nın Kuzey Irak sınırına kadar genişleyeceği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Menbiç için, “geliyoruz!” demişti. Türkiye Menbiç’e girerse ve başarılı olursa neler olur?
Amerika-İsrail ikilisi, DAİŞ’i yanına alarak önce bölgeyi işgal ettiler, sonra da PYD’ye devrettiler. Mesela Rakka, yüzde 100 Sünni Arap şehri. Tarihî ve sosyolojik açıdan hâdiseye bakarsak, PYD-PKK’nın Rakka’da kalma ihtimali yok! ABD’nin terör örgütleriyle işgal ettiği yerleri koruma şansı da yoktur. Menbiç’e girildiği takdirde, şehir savaşı beklemiyorum. FETÖ’den sonra Türk ordusu kendine geldi, toparlandı, tarihî misyonunu üstlendi. TSK’nın sayfasında yayınlananlara bakıldığında, Mehmetçik’in ne kadar kararlı olduğunu görüyoruz. Mehmetçik şehid olmaya gidiyor! “Savaşa değil düğüne gidiyoruz” diyor. Böyle bir orduya karşı, PKK’nın şansı yoktur. Afrin’de PYD saflarında olan bir İngiliz BBC’ye şöyle söylüyor: “Burada bizim hiçbir şansımız yok, TSK bir savaş makinesi gibi çalışıyor. Bu sebeple Menbiç ve Afrin’de psikolojik üstünlüğü sağladılar.” 15 Temmuz’dan önce FETÖ’nün “mürid”lerini nasıl dolduruşa getirdiler, “halk dışarı çıkmaz, öyle yapmaz, böyle yapmaz” diye? PKK’yı da “Türk ordusu şudur, budur” diye dolduruyorlardı. Bunları geçelim artık! Türk ordusunun gözü karadır, savaşçıdır. FETÖ’cü subaylar temizlenince, PYD-PKK korktu! FETÖ’cü subaylar varken tüneller, tuzaklar kuruyorlardı. Tünel ve tuzakları kaybedince, şehir içinde direnemedi PKK. Direnemezler de. Menbiç’te de aynısı olacak! ABD PKK ile bir şey yapamayacağını anlayacaktır. Tahminen ABD, Türkiye ile işbirliği yapmak isteyecek. PYD-PKK yokken o bölgede on altı farklı Kürt grubu vardı. Aşiretlerle yeniden masaya oturulup, PKK-PYD devleti değil, yeni bir Kürt bölgesi kurulması için hamleler olacak. Rojova bölgesinden Türkiye’ye gelen Kürt Müslümanlar, 600 bin civarında. Bir o kadar da Kuzey Iraklı var. Bu Müslüman Kürtlerin memleketlerine dönebilmesi için ABD-Türkiye öncülüğünde yeni bir yol aranacaktır. Türkiye Fırat’ın doğusuna da müdahil olacak! 6 Kasım 2018’de ABD’de kongre ve senato için seçimler var. Donald Trump’ın hem kongrede hem de senatoda çoğunluğu kaybetme ihtimali çok yüksek. ABD ordusu da şunu gördü ki, PKK ile birlikte Türkiye’ye hiçbir şey yapamazlar. ABD kendi askerlerini öne sürüp, karada savaş verecek konumda değil. O zaman işin rengi değişir, bu dünya savaşı demektir. Türk milleti ordusunun yanında. Anadolu insanı sırf yardım edebilmek için bileziklerini bozduruyor, öğrenciler günlük harçlıklarını biriktiriyor, kadınlar yemek yapıyor cepheye götürüyor.

Türkiye, Cerablus, Afrin ve Menbiç’te bir hayat alanı oluşturabildiği takdirde bu İdlib ve Halep’e örnek olacak. Hâl böyle olunca da alternatif bir durum meydana gelecek.
Tabiî ki.

Peki Türkiye bu hâkimiyetini sürdürürken, mevcut giymiş olduğu üniter devlet gömleği kendisine yetecek mi?
Bu ayrı bir mesele. Önemli olan Suriye’de resmî olmasa bile fiilen yaşanabilir bir alan oluşturulması. Halk Türkiye’nin Osmanlı gibi yaklaştığını gördü. Türkiye sömürmeye değil, hayat vermeye geliyor. Dolayısıyla bazı Kürtler PKK-PYD’nin zayıf gücünü gördüğünde daha iyi kararlar verecektir. Türkiye bunu organize ediyor zaten. Suriye’deki halk zaten Türkiye’yi isteyecektir. Suriye’nin yapılanmasında Türkiye’nin rolü büyük. Amerika, Türkiye’siz olmayacağını yakında anlayacak. 

Baran Dergisi 583. Sayı