Yeni Suriye Devleti Teşkilatlanması
Senelerdir mücadele ettiler, onlarca şehit ve gazi verdiler ve nihayet Allah’ın izniyle kazandılar. Bugün kalkıp da küstah bir şekilde akıl vermeye kalkmak haddimize değil. Buna karşılık, “eğer ki ihtilâli yapan biz olmuş olsaydık” fikrinden yola çıkarak bir beyin jimnastiği yapacak olursak, Suriye’de kurulacak yeni devletin şu şekilde bir yapıya sahip olması hem halkın beklentilerini karşılayacak hem de dış müdahalelere kapıları kapatacaktır diye düşünürdük:
Devlet Başkanı (veya cumhurbaşkanı): Ordunun kendisine bağlı olduğu en yüksek otorite.
Münevverler Meclisi: Devlet başkanını kendi içinden seçen, bir kereye mahsus olarak Suriye’nin ahlâklı ve namuslu olmak şartıyla önde gelen fikir, sanat, ekonomi ve hukuk gibi alanlarında öne çıkan münevverlerinden teşkil edilecek, devletin orta ve uzun vadeli siyasetinin tayini ve bu siyasetin tatbikinin takibini yapacak, Halk Meclisi’nde çıkan yasaları denetleyecek bir meclis.
Halk Meclisi: Daraltılmış bölge seçimleriyle oluşan, esas yasama görevini yürüten organ. Partilerden ziyade, bağımsız milletvekili adaylarının yarışacağı ve seçmenin adayı tanıyıp ona göre oy kullanmasına imkân verecek bir sistemle oluşmuş bir meclis.
Bağımsız Yargı Müessesesi: Yeni Suriye devletinin adalet mekanizmasının temel taşı olarak tasarlanmıştır. Bu müessese, tam bağımsız bir yapıya sahip olacak ve doğrudan halkın haklarını koruma misyonuyla çalışacaktır. Devlet Başkanı tarafından atanacak olmakla birlikte, görevini yürütürken herhangi bir baskı ya da etkiden tamamen bağımsız bir şekilde hareket edecektir. Görevleri arasında: Halk Meclisi ve Münevverler Meclisi tarafından çıkarılan yasaların anayasa ve hukuk prensiplerine uygunluğunu denetlemek, adil ve tarafsız bir yargılama süreci sağlamak ve tüm vatandaşlara eşit adalet sunmak bulunur. Bu müessese hem hukuk devleti prensibinin sağlanması hem de yeni Suriye devletinin meşruiyetinin pekiştirilmesi açısından kritik önemdedir.
Mahalli İdareler: Belediyecilik hizmetlerini yürütmek üzere halkın seçtiği yerel birimler.
Böyle bir teşkilatlanma modeli, hem halkın idareye doğrudan katılımını sağlayacak hem de İslâmî esasların idarede hâkim olmasını temin edecektir. Demokratik bir yapı sunarak, ileri sürülmesi muhtemel muhtelif itirazları en başından bertaraf edecek olması ve Suriye’de kontrolü yerel güçlerin elinde tutarak emperyalistlerin müdahalelerine engel olması da ayrıca önemlidir.
***
Suriye’de Anadolu dalının yeşermesi, Türkiye’nin tarihî misyonunu ve bölge halkına duyduğu sorumluluğu göstermektedir. Ancak bu misyonun başarıyla yerine getirilebilmesi için, İslâm’ı merkezine alan bir medeniyet anlayışının tekrar hayata geçirilmesi ve bu anlayışın Büyük Doğu - İbda fikir sistemiyle yoğrulması gerekmektedir. Büyük Doğu istikametinde bir adım daha şeklinde değerlendirilebilecek bu tecrübenin yarınki tecrübeler için kıymeti baha biçilemezdir.
Ömer Emre Akcebe
Yazının tamamı için TIKLAYINIZ