Sömürgeci Fransa’ya karşı Yeni Kaledonya'da halk ayaklanması Sömürgeci Fransa’ya karşı Yeni Kaledonya'da halk ayaklanması

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyelik onay sürecini tamamlamasının ardından Kanada, 2020 yılından beri Ankara'ya uyguladığı silah ihracatı kısıtlamasını kaldırdı. Ancak Türkiye her silah alımında  söz konusu ürünün yeniden ihracını veya Ukrayna hariç NATO üyesi olmayan bir ülkeye transfer edilip edilmeyeceğini bildirmek durumunda kalacak. 

Kanada, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarına yönelik 27 Eylül 2020'de başlatılan ve 44 gün süren İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Bakü'nün yanında yer almasından dolayı Türkiye'ye silah ambargosu uygulamaya başladı. 

Taraflar, İsveç'in NATO üyelik onay sürecinde ocak ayında bir görüşme yaparak anlaştı. Buna göre Türkiye'nin İsveç'e yeşil ışık yakmasının ardından Kanada hükümeti ambargoyu kaldıracaktı. 

Geçen hafta Türkiye'nin İsveç'in NATO onay sürecini tamamlamasının ardından Kanada hükümeti de bir açıklama yaparak, Türkiye’ye satış yapmak isteyen savunma sanayi firmalarına yönelik uygulanan ihracat kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu.

Türkiye'nin özellikle insansız hava araçlarında kullandığı optik ekipman temin ettiği Kanada, yaptığı açıklamada her ihracatın ayrı değerlendirmeye tabi olacağını belirtti. 

Buna göre Türkiye, Kanada'dan temin ettiği her ürünün yeniden ihraç edip etmeyeceğini veya NATO üyesi olmayan bir ülkeye transfer edilip edilmeyeceğini bildirecek. Ankara'nın üçüncü bir ülkeye yeniden ihraç durumunda işlemi hangi formda yapacağını da aktarmak durumunda olacağı kaydedildi. 

Kararın ardından Kanada Ermeni Ulusal Komitesi, bir açıklama yaparak Kanada'nın uyguladığı silah ambargosunu kaldırma yönündeki son adımı kınadıklarını duyurdu.

İsveç'in NATO üyelik onayı

Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından NATO üyeliğine başvuran İsveç uzun süre Türkiye engeline takıldı. Türkiye ile ABD arasında yürütülen müzakerelerin ardından ABD yönetimi ile Ankara üyelik onayı ile F-16 satışını eş zamanlı olarak onayladı. 

Bu görüşmelerde Kanada'nın Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosu da gündeme gelmiş ve onayın ardından kalkacağı belirtilmişti.  

İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayan Macaristan'ın da yakın zamanda süreci bitirmesi bekleniyor.

Kaynak: Euronews