Sokağa çıktık ve “Millet olarak hal ve tavırlarımız adabı muaşerete uyuyor mu?” sorusunu sorduk.

Verilen cevaplar günümüzde nezaket, edep ve zarafet gibi kavramların unutulduğu, kimsenin kimseye saygı göstermediği, küçüğün büyüğü saymadığı, hiçbir şekilde kurallara riayet edilmediği, hatta kuralların olmadığı ve kendi değerlerimize yabancılaştığımız üzerine oldu. Toplumumuz her ne kadar çirkinliklerle karşı karşı da olsa güzel hasletleri içinde barındırıyor ve bunun hasretini duyuyor. Millerimiz yine kendi köklerine dönmek, saygıyı, sevgiyi, zarafeti, estetik duyguları içinde yaşamak istiyor.

İşte memleketimiz insanının dilinden dökülenler...

* Hayır, bence değil. Giyim kıyafet, özellikle de bayanların kıyafetleri beni çok rahatsız ediyor. Bir bayan olarak biz çok mütevazı bir aile olarak büyüdük. Dediğin gibi ama bizden sonraki nesli hiç tasvip etmiyorum yani. Bayanların dışarıda sigara içmeleri, oturmaları, kalkmaları, zaten büyüklere bir saygı kalmadı. Edep haya diye bir şey yok. Vallahi bence aileden kaynaklanıyor. Temel aileden. Aileden görmesi lazım çocuklarımızın.

* Her şey bitti. Saygı, sevgi hiçbir şey yok.

* Bence bizim ülkemiz birazcık batıya daha çok hani özenmeye daha çok çalışıyor. Bence dini formatlarımız bence geri gelmeli bana öyle geliyor.

* Uymuyor. Tabii ki edeplerimize, örf ve adetlerimize biraz sahip çıkmamız gerekiyor. Tabii demokrasi diyorlar, özgür ülke diyorlar ama özgürlüğün içinde bu kadar da saygısızlık olmaz. Tabii ki anneye, babaya nasıl evvelden Osmanlı zamanında insanlarımızın örf ve adetleri vardı. Bir kuralları vardı. Gelenekler, büyüğe saygı, küçüğe sevgi. Şu an onlar biraz sanki kalktı gibi. Tamamen ticaret, para odaklı oldu her şey. Çözümü İslami değerlerimiz. Çözüm bu.

* Uymuyoruz. E kim uyuyor? Desek yalan olmaz. Ben uysam diğerlerine baksak bir tek yabancı ben kalırım.

* Bence uymuyoruz. Sebebi bence sosyal medya ve popüler kültür köleliği diye düşünüyorum ben.

* Kendi toplumumuz, kendi kültürümüz iyice değişti. Türk kültürü, Osmanlı kültürü yani çok çok azalmış durumda. Neredeyse yok olacak derecede. Eskiye bakarak kendimize dönmemiz gerekiyor. İyi bir yönetim olursa halkı da adapte edebilirse bu sorunların ben düzeleceğini düşünüyorum.

* Eski zamanımızda adabı muaşeret daha çok önem kılıyordu. Ama şimdi hiçbir şekilde öyle değil. Bence eski zamanımızı örnek almalıyız tekrar aynı şekilde.

* Yeni nesil olsun abi bence bayağı gerideyiz abi. Bunun sebebi ne abi? Bence sosyal medya, ondan sonra aile şeyleri abi terbiyesi vesaire abi. Ben onu düşünüyorum şahsen.

* Bence davranmıyoruz. Gitgide batı özentiliğine doğru gidiyoruz. Kötü bir şey bence özümüze dönmeliyiz. Osmanlı çağındaki gibi.

* Çoğu insanın çoğu insana saygısı yok. Zaten kavgalar da bu yüzden çıkıyor. Genellikle saygı olduğu zaman herkes de yerini ve kendini bildiği zaman bu sorunlar ortadan kalkabilir diye düşünüyorum.

* Ne sevgi var ne saygı var ne edep var ne haya var hiçbir şey yok. Yani kendi çocuklarımızı yetiştiremiyoruz ki bildiğin gibi değil. Herkes, kimisi ya içkici olmuş ya bir şarapçı olmuş yani görüyorsun, almış eline bir tane tablet bir şey. İçinde her pislik var. Her şey var. Bunlar nasıl davranacak, nasıl çocuk yetiştireceksin bilemiyorum ki. Bundan da hayır gelir mi oğlum? Ne edep bekliyoruz ne haya her pislik var.

Aylık Baran Dergisi olarak uzattığımız mikrofona içtimai manada kaybettiğimiz değerleri günümüz sosyologlarından daha iyi gözlemleyerek anlatan milletimize kulak vermenin zamanı gelmedi mi?

Kabalık, çirkinlik, ahlaksızlık çölünde zarafete, edebe, hayaya, güzelliğe susayan toplumumuzun sesini duymanın zamanı gelmedi mi?

Toplumun özellikle batılı değerler eliyle yok edildiğini haykıran milletimizi yönetenler ve milletin vekili konumunda olanlar ne zaman işitecek?