Gerçek ismi Osman Zeki Yüksel’dır. Serdengeçti dergisinde çıkan yazılarından dolayı bu soyadıyla tanınmıştır.

Osman Yüksel, 15 Mayıs 1917 tarihinde Antalya'nın Akseki ilçesinde doğdu.

İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde okurken 3 Mayıs 1944’te karıştığı bir siyasi olay sebebiyle okuldan atıldı.

Fakültenin son sınıfındayken Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından okuldan uzaklaştırılmıştır. Kendi çıkardığı Bağrıyanık adlı mizahi gazetede Hasan Ali Yücel’e yazdığı dilekçesi yüzünden tutuklanmış ve bir sayı çıkan gazetesi kapatılmıştır. 1947-1962 yılları arasında sık sık tutuklandığı için sadece 33 sayı çıkarabildiği Serdengeçti dergisini yönetmiştir.

Cezaevinden çıktıktan sonra da Serdengeçti dergisini yayınlamaya başlayan Yüksel'e yazıları sebebiyle birçok kez dava açıldı. Bunun sonucunda dergi 33 sayısında kapatıldı.

4 Şubat 1926: İskilipli Atıf Hoca şapka takmadı diye idam edildi 4 Şubat 1926: İskilipli Atıf Hoca şapka takmadı diye idam edildi

1952 senesinde de Bağrı Yanık isimli bir mizah gazetesi çıkardı. Daha sonra siyasete atılarak 1965-1969 yılları arasında Adalet Partisi'nden Antalya milletvekilliği yaptı. Fakat sert söylemleri sebebiyle AP'den ihraç edildi. Ayrıca milletvekilliği sırasında kravat takmadığı için uyarı aldı. İkazları dikkate almayınca da genel kurula girişi yasaklandı. Bu kez beline bağladığı kravatla içeri girdi, yakasına takması gerektiğini söyleyenlere ise, “Kanunda nereye takılacağı belli değil. İstediğim gibi takarım” sözleriyle karşılık verdi. 

Kıt kanaat geçinmesine rağmen eline geçen paraları talebelere burs olarak dağıtarak; şahsiyetli, heyecanlı ve her daim dervişmeşrep bir hayat sürmüştür. Yerinden bir milim bile oynamamış, yolundan bir adım bile sapmamıştır. Ezilenlerin yanında durmuş, kısık seslere çığlık olmuş, zalimleri kalemi, siyaseti ve sözleriyle hicvetmiştir. İşlerini ciddiyetle yaptığı ve latife etmeyi-hayatla dalga geçmeyi de bitirici bir üslup olarak tercih ettiği için kimseden çekinmemiş, hiçbir şeyden korkmamıştır. Doğru bildiğini söylemekten geri durduğuna dünya şahit değildir. Tabutluklarda çile doldururken de, Üstad Necip Fazıl’la aynı hücreyi paylaşırken de, ekabirleri hicvederken de güzeldir. Yazdıkları ve söyledikleri sebebiyle 78 kere mahkemeye verilmiş, 8 kez hapishaneye düşmüş ve aralıklarla 4 yıl 2 ay hapis yatmıştır.

Öte yandan Yeni İstanbul gazetesinde de yazılar yazan Osman Yüksel Serdengeçti, 10 Kasım 1983 tarihinde Ankara'da haya gözlerini yumdu. Cenazesi Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Eserleri

Mabedsiz Şehir, Bu Millet Neden Ağlar?, Bir Nesli Nasıl Mahvettiler?, Ayasofya Davası, Mevlana ve Mehmet Akif, Türklüğün Perişan Hali, Gülünç Hakikatlar, Kara Kitap, Müslüman Çocuğunun Şiir Kitabı, Radyo Konuşmaları, Akdeniz Hilalindir