Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, işgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridine yönelik saldırılarını sürdürdüğü belirtildi.
Haberde, işgalci İsrail ordusunun, Gazze şehrinin doğusundaki Et-Tuffah Mahallesi'nde El-Cedbe ailesine ait bir eve düzenlediği bombalı saldırı sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 6 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.
WAFA'nın haberinde, işgalci İsrail ordusunun Gazze şehrinin güneydoğusundaki Ez-Zeytun Mahallesi'nin doğusundaki El-Ebrar bölgesindeki Kişko Caddesi'ne topçu ateşiyle düzenlediği saldırıda da 2 kişinin şehit olduğu, çok sayıda kişinin de yaralandığı ifade edildi.
Haberde, işgalci İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'nda bir araya gelen Filistinlileri bombalaması sonucu ise 3 kişinin şehit olduğu ve çok sayıda kişinin de yaralandığı dile getirildi.
İşgalci İsrail ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA) Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Bureyc Mülteci Kampının kuzeyini bombalaması sonucu da 1 kişinin şehit olduğu aktarılan haberde, işgalci İsrail'in sürekli bombalaması nedeniyle ambulans ekiplerinin şehit olan kişinin cenazesine ulaşamadığı belirtildi.
Son iki günde 10 bin çadır kullanılamaz hale geldi
Gazze'deki Filistin hükümetinin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, son iki günde 10 bin çadırın denize sürüklendiği ya da dalgaların etkisiyle parçalandığı belirtildi.
Açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki yüz binlerce yerinden edilmiş kişiyi kurtarmak için uluslararası topluma, dünyanın tüm ülkelerine ve tüm uluslararası kuruluşlara acil insani yardım çağrısı yapıldı.
İşgalci İsrail Camileri hedef alıyor
Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Hani el-Hayik, terörist İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde 188 arkeolojik alanı hedef aldığını söyledi.
Hayik, Ramallah'ta Birleşmiş Milletlerin (BM) desteğiyle düzenlenen Gazze'de Kültürel Mirasın Yok Edilmesi Sempozyumu'nda konuştu.
Filistinli Bakan, "İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılar sonucu Gazze Şeridi'ndeki 188 arkeolojik alan vurularak tamamen veya kısmen yok edildi." dedi.
İşgalci İsrail'in tarihi cami ve kiliseleri de hedef aldığını aktaran Hayik, birçok tarihi eserin bulunduğu müzenin de İsrail saldırılarına maruz kaldığını belirtti.
Hayik, İsrail'in Filistin halkının tarihini silmek için, Filistin halkının ulusal kimliğinin önemli bir parçası ve Filistinlilerin bu topraklar üzerindeki tarihinin kanıtı niteliğindeki, arkeolojik alanları ve tarihi yerleri bombaladığını vurguladı.
İsrail'in Gazze'deki demografik ve tarihi yapıyı değiştirmeye çalıştığına işaret eden Hayik, "İşgalci İsrail'in amacı insanlardan başlayıp taşlara kadar Filistinli olan her şeyi yok etmektir." ifadesini kullandı.
Sempozyumda Hayik'in yanı sıra çok sayıda Filistinli bakan ve yetkili de söz aldı.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinin verilerine göre, işgalci İsrail saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 325 arkeolojik alandan 206'sı kısmen veya tamamen yok oldu.
İşgalci İsrail'in saldırılarının hedefi olan tarihi yapıların başında geçmişi 1400 yıla dayanan Filistin'in en büyük üçüncü camisi "El-Ömeri " ile 5. yüzyılda yapılan Gazze'nin en eski dünyanın ise üçüncü en eski kilisesi "Aziz Porphyrius" öne çıkıyor.
Enkaz altında yüzlerce şehit var
İşgalci İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 492'si çocuk, 11 bin 979'u kadın olmak üzere 44 bin 235 Filistinli şehit oldu, 104 bin 638 kişi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce şehit olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
Terörist İsrail ordusunun, bölgeye gönderilen 250 bin çadır ve karavanın Gazze Şeridi'ne girişine engel olduğu aktarılan açıklamada, yerinden edilenlerin kaldığı çadırların yüzde 81'inin kullanılamaz durumda olduğu kaydedildi.
Açıklamada, ayrıca 135 bin çadırdan 110 bininin yıprandığı derhal değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.
İşgalci İsrail'in zorunlu göç dayatması nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının her geçen gün arttığına işaret eden açıklamada, Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin 5 defadan fazla bulunduğu yerden ayrılarak başka bir bölgeye geçmek zorunda kaldığına dikkat çekildi
Kaynak: AA