DSÖ: Kadınlar ve Bebekler Açlıkla Karşı Karşıya

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, 7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası vesilesiyle Gazze’deki sağlık durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, Gazze’deki hamile ve emziren kadınların %90’ının yetersiz beslendiğini açıkladı. Binlerce bebeğin de aynı şekilde yetersiz beslenmeden mustarip olduğunu belirten Harris, “Gazze’ye şu anda hiçbir tıbbi malzeme ve yiyecek girmiyor. Zaten acı çeken anneler ve bebekler için durum her geçen gün daha da kötüleşiyor,” ifadelerini kullandı.

Harris, çatışmaların durduğu iki aylık süre zarfında bazı hastanelerin yeniden hizmete girdiğini, uluslararası ekiplerin destek verebildiğini fakat ateşkesin sona ermesiyle birlikte Nasır Hastanesi başta olmak üzere birçok sağlık merkezinin yeniden hedef alındığını ve yıkıldığını dile getirdi. Gazze’de şu anda bir şekilde hizmet verebilen sadece 20 hastane kaldı ancak bunlar da gerekli malzeme yokluğunda işlevsiz durumda.

“Kan Veremiyoruz, Yaralılar Ölüyor”

Harris, sağlık çalışanlarının büyük bir çaresizlik içinde çalıştığını vurgulayarak, “Sağlık personeli kendini tükenmiş hissediyor. Korkunç yaralarla gelen, kanaması olan hastalara kan veremiyorlar çünkü ekipman yok. Buna rağmen sağlık çalışanları hâlâ burada, insan hayatını kurtarmak için mücadele ediyorlar,” dedi.

İsrail Ateşkesi Bozdu, Vahşet Yeniden Başladı

19 Ocak’ta başlayan geçici ateşkesin ardından 18 Mart sabahı İsrail ordusu saldırılarına yeniden başladı. O günden bu yana çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 1.309 Filistinli hayatını kaybetti, 3.184 kişi ise yaralandı.

Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırılarda toplam can kaybı 50.669’a, yaralı sayısı ise 115.225’e ulaştı. İsrail, Hamas’ın ateşkes tekliflerini reddettiğini ileri sürerek “artan askeri güçle” hareket edeceğini duyurdu.

Hamas: İsrail Soykırımı Yeniden Başlattı

Hamas ise yaptığı açıklamada, İsrail’in verdiği sözleri tutmadığını, arabulucu ülkelerin gözleri önünde yükümlülüklerini ihlal ederek Gazze’de Filistin halkına yönelik soykırımı yeniden başlattığını ifade etti. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, iç siyasetteki çalkantılar ve Netanyahu’nun tartışmalı hamlelerinin gölgesinde yürütülüyor.

UNICEF: Tedavi Merkezleri Kapandı

İsrail'in çocuk yaşta mahkum ettiği Filistinli, 9,5 yıl sonra serbest kaldı İsrail'in çocuk yaşta mahkum ettiği Filistinli, 9,5 yıl sonra serbest kaldı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail’in bombardımanı nedeniyle Gazze’deki yaklaşık 21 yetersiz beslenme tedavi merkezinin hizmet veremez hâle geldiğini açıkladı. Bu durum, en savunmasız gruplar olan bebek ve çocukların hayatını doğrudan tehdit ediyor.

Gazze’de Bombardıman Devam Ediyor

Gazze Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 26 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiğini, toplam ölü sayısının 50.695’e yükseldiğini bildirdi. Yaralı sayısı ise 115.338’e ulaştı. El Cezire kaynaklarına göre, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah’a ve kuzeyindeki Cebaliye’ye yönelik topçu atışları sonucunda en az 13 kişi öldü.