İstanbul Arnavutköy'de, Harun G. (40), 2 yıldır boşanma aşamasında olduğu eşi Serpil G.'yi (35) sokak ortasında silahla vurarak öldürdü. Olay, Taşoluk Mahallesi'nde meydana geldi.

İddiaya göre, Harun G. ve Serpil G. arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın ardından Harun G., yanında bulundurduğu silahla eşine ateş açtı. Serpil G. olay yerinde hayatını kaybetti.

Olayın ardından polis ekipleri Harun G.'yi gözaltına aldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Boşanmalar Arttı, Evlilikler Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, son 20 yılda Türkiye'de evlenme oranları düşerken, boşanma oranları yüzde 89 arttı. 2004 yılında 91 bin 22 çift boşanırken, bu sayı 2023'te 171 bin 881'e yükseldi. Toplamda 2 milyon 559 bin 910 çift boşandı. Boşanmaların yüzde 88,6'sı geçimsizlik nedeniyle gerçekleşti. Ortalama ilk evlenme yaşı erkeklerde 28,3, kadınlarda ise 25,7'ye yükseldi. Bu artış, kadının dış dünyaya teşviki, kariyer odaklı düşünceler, erkeğin her yönden pasifleştirilmesi ve evlilik maliyetlerinin artması gibi faktörlere bağlanıyor.

Sosyal Felaket: Boşanma

Evlilik kurumu, toplumsal yapının temel taşlarından biri olarak her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Ancak günümüz toplumunda evlilikler, ne yazık ki zayıf temeller üzerine inşa ediliyor. Bu durum, boşanma oranlarının hızla artmasına yol açarken, sadece çiftleri değil, çocuklardan ailelere, akrabalardan topluma kadar geniş bir kesimi olumsuz etkiliyor.

Boşanma nedenlerinin başında ekonomik krizler yer alıyor. Ancak bu krizler, tek başına yeterli bir açıklama değil. Çiftler arasındaki saygı ve sevginin azalması, iletişim sorunları, otorite mücadelesi, erkeğin erkek, kadının kadın olamaması, kadını evden koparmaya yönelik politikalar ve kültürel farklılıklar boşanma oranlarını artırıyor.

Ayrıca, flörte dayalı evlilikler, kumar ve alkol bağımlılığı gibi faktörler de boşanmaları tetikliyor. Evlilik öncesinde sınırsız davranışlar ve özellikle cinselliğin evlilik dışı yaşanması, evlilik kurumunu ciddi anlamda yıpratıyor ve boşanma riskini artırıyor. 22 yıllık iktidarında Kemalist rejimin bataklığını kurutmaması ve bataklığı daha da kullanışlı hale getirmesi, aile müessesesinin çatırdadığını gözler önüne seriyor.

Toplumun Temel Direği Olan Aile Kurumu Zedeleniyor

Dönmesi, Yahudisi, Ermenisi "kültürel iktidar"ın başında! Dönmesi, Yahudisi, Ermenisi "kültürel iktidar"ın başında!

Aile içi şiddet, psikolojik olgunluğa erişmeden yapılan evlilikler, cinsel bozukluklar, ihanet ve manevi değerlerin azalması gibi birçok faktör, aile yapısını temelden sarsıyor. Kadın-erkek eşitliği tartışmalarının düşmanlığa dönüşmesi ve iş yerindeki sorunların eve taşınması da modern çağın getirdiği problemler arasında yer alıyor ve evlilikleri yıkılma noktasına getiriyor. Toplumu toplum yapan aileye yönelik bu tehlikeleri yok edici herhangi bir çözüm, proje ve çalışma ise günü kurtarmalık biçimde cereyan ediyor.

Toplumsal huzurun sağlanması için aile kurumunun güçlendirilmesi ve fertlere manevi değerlerin kazandırılması hususunda çalışmaların yapılması elzem.

Sonuç olarak, boşanma sadece ferdi bir mesele değil, aynı zamanda içtimai bir sorun. Bu nedenle, toplumun her kesiminin bu konuya daha fazla önem vermesi, aile yapısının korunması açısından büyük önem taşıyor.

Baran Dergisi