The Washington Post’un (WP) ulaştığı belgelere ve ABD’li yetkililerle yaptığı röportajlara göre, Waltz’un kıdemli yardımcısı, hassas askeri pozisyonlar ve güçlü silah sistemleriyle ilgili teknik görüşmeleri kişisel e-posta üzerinden yürüttü. Yazışmalara dahil olan diğer hükümet yetkilileri ise resmi devlet hesaplarını kullanıyordu. Bu durum, ABD’nin ulusal güvenlik uygulamalarıyla ilgili ciddi soru işaretleri doğurdu.
Güvenlik uzmanları, Gmail’in ulusal güvenlik meseleleri için kullanılmasının büyük bir risk oluşturduğunu belirtiyor. Yabancı istihbarat servislerinin, devlet yetkililerinin yazışmalarına erişme konusunda yoğun çaba sarf ettiği biliniyor. Uzmanlar, sınıflandırılmamış bilgiler dahi olsa, kişisel e-posta kullanımının siber saldırılara açık bir kapı bıraktığını vurguluyor.
Waltz ve Signal tartışması
Skandalın bir diğer boyutu da, Waltz’un hassas konuların görüşüldüğü Signal grupları kurması. Özellikle Yemen ve Somali’deki askeri operasyonların bu platform üzerinden konuşulduğu iddia ediliyor. Daha da çarpıcı olan ise, Trump karşıtı görüşleriyle bilinen The Atlantic dergisinin genel yayın yönetmeni Jeffrey Goldberg’ün yanlışlıkla bu gruba dahil edilmesi. Beyaz Saray’da büyük yankı uyandıran bu hata, Trump’ın danışmanları arasında kriz çıkardı.
Waltz’un görevden alınıp alınmaması Beyaz Saray’da tartışmaya açıldı. Başkan Yardımcısı JD Vance ve Özel Kalem Müdürü Susie Wiles, Waltz’un durumunu değerlendirmek üzere bir toplantı yaptı. Ancak Trump, Waltz’u görevden almayacağını duyurdu. Bu kararın sebebi ise ‘liberal medyaya zafer kazandırmamak’ olarak açıklandı.
İsrail de rahatsız!
Waltz’un, Yemen’deki Husilere yönelik bir saldırı sırasında, üst düzey bir Husi liderinin konumunu belirten istihbarat bilgisini Signal üzerinden paylaşması, bir diğer büyük tartışmaya neden oldu. İsrail istihbarat kaynaklarının, bu bilginin ABD ile paylaşıldığını doğrulaması, Tel Aviv yönetiminde rahatsızlık yarattı. İsrail yetkilileri, istihbarat kapasitelerinin açığa çıkmasından duydukları endişeyi dile getirdi.
Waltz, Fox News’e yaptığı açıklamada tüm sorumluluğu üstlendiğini belirtti ancak gazeteci Jeffrey Goldberg’ün numarasının ‘bir şekilde’ telefonuna kaydedildiğini iddia etti. Ancak WP, ikilinin Washington’daki Fransız Büyükelçiliği’nde birlikte çekilmiş bir fotoğrafını ortaya çıkardı. Goldberg ise NBC’de yaptığı açıklamada Waltz’un savunmasını yalanladı ve ‘Bu bir Matrix filmi değil, telefon numaraları kendiliğinden bir başkasının cihazına kaydedilmez’ dedi.
Veri güvenliği uzmanları, devlet yetkililerinin JWICS gibi şifreli sistemleri daha aktif kullanması gerektiğini vurgularken, Beyaz Saray’daki bu skandalın yankıları sürüyor.