Hayvanları Koruma Kanunu'nda önemli değişiklikler yapıldı. En önemli değişikliklerden biri de "yakala-kısırlaştır-sal" yönteminin kaldırılması ve hayvan bakımevleri odaklı bir sisteme geçiş.

Yeni kanunda, "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklendi. Bu da "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramlarının daha açık bir şekilde tanımlanmasını gerektiriyor.

Kanun'da yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi ise yürürlükten kaldırıldı. Bunun yerine, "sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması" ilkesi benimsendi.

Yeni kanunla, yerel yönetimler sahipsiz hayvanlar için hayvan bakımevleri kurmak, bakımlarını sağlamak, eğitim çalışmaları yapmak ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapmakla görevlendirildi.

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilerek doğru ve güncel verilerin elde edilmesi sağlanacak.

Abdullah Çiftçi: Türkiye birçok bölgede önemli bir aktör haline geldi Abdullah Çiftçi: Türkiye birçok bölgede önemli bir aktör haline geldi

Ötenazi konusunda ise Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi uygulanmaya devam edilecek. Yani, "insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara" ötenazi uygulanabilecek.

Belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmakla yükümlü

Yeni kanun, hayvan bakımevleri kurulması ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi için yerel yönetimlere mali destek sağlamayı da öngörüyor. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmakla yükümlü. Ayrıca, belediyeler hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayırmak zorunda.

Ağır yaptırımlar olacak

Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden ya da sahiplendiği hayvanların bakımını ihmal eden kişilere ise yaptırımlar ağırlaştırıldı. Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi için idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarıldı. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni kanunda "öldürme" değil "sahiplenme ve teşvik" odaklı bir yaklaşım benimsendiğini vurguladı ve düzenlemenin hayırlar getirmesini diledi.