Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde  tüneller, mahzenler, dehlizler ve üç odalı bir yeraltı mezarından oluşan bu yapılar, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen kapsamlı temizlik ve restorasyon çalışmalarıyla birlikte yeniden canlanacak.

14 yaşındaki kız doğum yaptı! Toplum nereye gidiyor? 14 yaşındaki kız doğum yaptı! Toplum nereye gidiyor?

Yaklaşık 5 yıl önce başlatılan Ayasofya'nın yeraltı yapılarının mimari görselleştirme çalışmaları, şimdi de temizlik ve restorasyon aşamasına geçilmesine olanak sağladı.

Ziyaretçilere açılacak

Bu projeyle Ayasofya Camii'nin ihmal edilmiş yeraltı güzellikleri ve arkeolojik bulgular, dünya kamuoyunun bilgisine sunulacak.
Bu çalışmalarla birlikte, Ayasofya Camii'ni çevreleyen yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki yer altı yapılarının tamamının temizlenmesi hedefleniyor.

Temizlik 1 yıl sürecek

Tünellerin, mahzenlerin ve mezarın da içinde bulunduğu bu yapılarının temizliğinin yaklaşık bir yıl sürmesi bekleniyor ve bu süreçte, titiz bir çalışma yürütülecek. Bu çalışmalar sadece mekanların temizlenmesi ve ziyarete açılmasıyla kalmayacak; aynı zamanda yeraltında bulunan tarihi eserler de, Ayasofya Camii'nin denetiminde elden geçirilerek, İstanbul'un tarihine ışık tutacak nitelikte olanlar ortaya çıkarılacak.

Revaklı avlunun altında yer alan bu bölümlerin, Ayasofya Camii ile aynı yaşta, yani yaklaşık bin 500 yıllık olduğu biliniyor. Ayrıca mezar alanının ise mevcut yapıdan da daha eski olduğu değerlendiriliyor.