Ukrayna-Rusya savaşı ve devam eden enerji krizi, Avrupa'daki sanayi üretimini olumsuz etkiliyor. Özellikle Almanya ekonomisi, sanayideki daralmayla birlikte resesyona doğru sürükleniyor. Bu durum, Avrupa'nın sanayi devi Almanya'nın bile zorlu bir dönemden geçtiğini ve acil önlemlere ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.

İngiltere'nin Gerilemesinin Nedenleri

İngiltere'nin sanayi üretimindeki düşüşünde Brexit'in etkileri, pandemi sonrası toparlanmadaki zorluklar ve küresel ekonomik belirsizlik gibi faktörler etkili oldu. Ayrıca, Çin'den Meksika'ya kayan yatırımlar ve Rusya'nın savunma sanayisine yaptığı büyük yatırımlar, bu ülkelerin sanayi üretiminde hızlı bir yükseliş yaşamasına neden oldu.

Make UK raporuna göre, Meksika yedinci, Rusya ise sekizinci sıraya yükselirken, Çin ilk sırada yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri ise ikinci sırada yer alarak küresel sanayideki gücünü korumaya devam etti.

İşbirlikçi Mahmud Abbas'tan El Cezire'ye yayın yasağı! İşbirlikçi Mahmud Abbas'tan El Cezire'ye yayın yasağı!

İngiltere'de Endişeli Bekleyiş

İngiltere'de sanayi sektörü, ülke ekonomisinin yaklaşık %10'unu oluşturuyor ve 2,6 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Ancak Make UK, sektörün desteklenmesi için "uzun vadeli bir sanayi stratejisi" gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Make UK Politika Direktörü Verity Davidge, "İngiltere'nin ilk kez dünya genelindeki ilk on üretici ülke arasından düştüğünü görmek son derece hayal kırıklığı yaratıyor. Ancak bu durum, İngiliz sanayisinde bir düşüşün değil, küresel ekonominin sınırlarını yeniden çizen belirli faktörlerin ve eğilimlerin bir yansımasıdır" dedi.

Uzmanlar Uzun Vadeli Stratejiye Dikkat Çekiyor

Make UK, önceki hükümetleri politika oluşturmadaki tutarsızlıkları nedeniyle eleştirdi ve yeni bir yaklaşım çağrısında bulundu. Make UK CEO'su Stephen Phipson, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, bir sanayi stratejisi eksikliğinin ülkenin "Aşil topuğu" olduğunu belirterek, sektörü yeniden ulusal ekonominin %15'ine çıkarmak için kendi vizyonlarını ortaya koymuştu.

Phipson, "Almanya'dan Çin'e ve ABD'ye kadar diğer tüm büyük ekonomiler, daha geniş ekonomilerinin başarısı için bir sanayi tabanının öneminin altını çizen uzun vadeli bir ulusal üretim planına sahip. İngiltere, buna sahip olmayan tek ülke. Bu planları uzun vadeli, daha geniş bir plan bağlamında ele almadan ve bunları bağımsız olarak izlemeden, bir girişimden diğerine geçemeyiz" dedi.