Avrupa Parlamentosu seçimlerine bakıldığında aslında seçimin kazananı yok. Her 5 yılda bir yapılan seçimler, siyasi partileri iktidara taşımaktan başka bir işe yaramıyor ve Avrupa'da her geçen gün büyümekte olan maddî ve ruhî krizleri önlemeye yetmiyor. Maddî planda konforu için yaşayan ve bunun için de her yolu seferber eden Avrupa, ruhi planda büyük sefalet yaşıyor.

Seçim sonuçlarına geçmeden önce kısaca buna değinelim.

Maddî konforundan ödün vermeyen Avrupa büyük bir çöküşe doğru hızla ilerliyor.

Doğurganlık azaldı, nüfus geriledi: Avrupa Birliği'nde 2022'de 3.88 milyon bebek dünyaya geldi, bu 1960'tan beri en düşük seviye. AB'nin doğurganlık oranı dünyadaki en düşüklerden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca Avrupa’nın nüfusunda son 5 senedir düşüş yaşanıyor. Nüfusun azalması ve yaşlanmasıyla karşı karşıya kalırken, Müslümanlar Avrupa'ya göç ederek bu boşluğu dolduruyor.

Dinden tamamen uzaklaşıldı: Seküler hayat tarzının dayatılması neticesinde Avrupa'da dini pratikler azaldı, kiliseler boş kaldı, dini bayramlar daha az kutlanmaya başlandı.

Türlü sapkınlıklar arttı: Dinden oluşan boşlukla ve laik ve seküler hayat tarzının getirdiği başıboşlukla erkek ve kadın dışındaki sapkın ve fıtrata ters yönelimler artmaya başladı. Kilise eşcinseller önünde diz çöktü, pedofiliye kapı araladı. Ahlakı, izafi hale getirdi, kutsalını kaybetti.

İslam düşmanlığı arttı: Avrupa’da her geçen gün Müslüman nüfusunun çoğalması, Müslümanların temsil ettiği İslami değerleri tehdit olarak görmesi ve Yahudi-Hristiyan kültürünün gitgide zayıflaması neticesinde İslam’a olan düşmanlık da artmaya başladı.

İntihar arttı: Dinden uzaklaşmanın ve yerine bir şey ihdas edememenin verdiği ızdırapla Avrupa çareyi intiharda bulur oldu.

Çöp olan değerler: Aksa Tufanı ile yıllarca dayatılan evrensel değerler, insan hakları, demokrasi gibi palavralar çöktü. Gazze hadisesi, Avrupa'nın içler acısı manzarasını gösteren son ayna oldu.

Toplum meselelerini ruhi planda işleyemeyen, maddeye kurduğu tahakkümü de her geçen gün eriyen ve artık misyonunu yerine getiremeyen Avrupa, yapılan bu seçimlerle ancak günü kurtaracak ve yavaş yavaş kendi yıkılışını seyredecek.

***

CIA Direktörü, Gazze'de esir takası müzakereleri için Katar'a gidecek CIA Direktörü, Gazze'de esir takası müzakereleri için Katar'a gidecek

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden ilk sonuçlar gelmeye başladı, aşırı sağcı partilerin yükselişi dikkat çekti. 

6-9 Haziran'da 27 AB üyesinde düzenlenen AP seçimlerinin sonuçları, Brüksel'deki AP Genel Kurul salonuna kurulan dev ekrandan duyurulmaya başlandı.

Şimdiye kadar Almanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, Kıbrıs, Bulgaristan, Hırvatistan, Malta, Fransa, İspanya ve Danimarka'dan sonuçlar alındı.

Altı AB ülkesinde (Çekya, İrlanda, Letonya, Malta, Hollanda ve Slovakya) oylama halihazırda tamamlanmış durumda. Sandıklar bugün ilk kez 21 AB ülkesinde açılırken, İtalya ve Estonya'da oylama devam etmekte.

ALMANYA'DA AFD İKİNCİ SIRADA

Buna göre Almanya'da Hristiyan demokratları bir araya getiren Avrupa Halk Partisi (EPP) 30, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı 16, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) 14, Avrupa'yı Yenile (RE) 8, Sol 4 ve AP'de henüz bir gruba dahil olmayan partiler ise 19 milletvekili kazandı.

Almanya'da AP seçimlerinde ilk sırayı 29 milletvekilliği kazanan Hristiyan demokrat CDU/CSU ittifakı alırken, 17 milletvekili ile AfD ikinci sırayı aldı. Hükümet koalisyonunun büyük ortağı Sosyal Demokratlar (SPD) ise 14 milletvekili kazanarak üçüncü sıraya geriledi. Koalisyonun diğer ortakları Yeşiller 12 ve Hür Demokrat Parti (FDP) 5 millletvekilliği kazanabildi.

HOLLANDA VE AVUSTURYA'DA DA BENZER SONUÇ

Hollanda'da RE 7, aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) 7, EPP 6, Yeşiller 4, S&D 4, Sol 1, diğerleri 1 milletvekilliği aldı.

Avusturya'da da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekilliği kazanarak ilk sıraya yerleşirken onu 5'er milletvekilliği ile EPP ve S&D izledi, Yeşiller ve RE ise 2'şer sandalye sahibi oldu.

Yunanistan'dan EPP 8, Sol 4, S&D 3, Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) 2, bağımsızlar 2 ve bağımsızlar 2 milletvekilliği kazandı.

Kıbrıs'ta toplam 6 sandalyeden EPP 2, Sol 1, S&D 1 ve bağımsızlar 2 tanesini kazandı.

Bulgaristan'da EPP 6, RE 5, S&D 2, diğerleri 4 milletvekili çıkarırken, Hırvatistan'da EPP 6, S&D 4, Yeşiller 1 ve diğerleri 1 sandalye kazandı.

Malta'dan EPP ve S&D 3'er milletvekilliği aldı.

Danimarka'da seçim, RE'ye 4, Yeşiller ve S&D'ye 3'er, Sol 1, ID 1 ve diğerlerine 1 sandalye kazandırdı.

İspanya'da, az farkla da olsa ana muhalefette bulunan merkez sağ görüşlü Halk Partisi (PP) kazandı. PP 22, S&D 20, ECR 7, Yeşiller 4, Sol 3, diğerleri 3 ve henüz bir gruba dahil olmayan partilerden 1 milletvekili AP'ye gönderildi.

PORTEKİZ'DE SOSYALİST PARTİ KAZANDI

AP seçimlerinin Portekiz ayağını ise ana muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) kazandı.

Portekiz İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan resmi sonuçlara göre PS yüzde 32,4, azınlık hükümetiyle iktidarda olan merkez sağ görüşlü Demokratik İttifak (AD) yüzde 31,95, aşırı sağcı Chega yüzde 9,89, liberal görüşlü Liberal Girişim (IL) yüzde 8,51 oy oranıyla AP'ye parlamenter gönderdi.

İLK KEZ 720 VEKİL SEÇİLİYOR

Bu seçimde ilk kez AP seçimlerinde 705 yerine 720 milletvekili seçiliyor. Nüfuslarına göre en çok milletvekilini çıkaran ilk 5 ülke sırasıyla 96 ile Almanya, 81 ile Fransa, 76 ile İtalya, 61 ile İspanya, 53 ile Polonya'dan oluşuyor.

Romanya 33, Hollanda 31, Belçika 22, Portekiz, Yunanistan, Macaristan, İsveç ve Çekya 21'er, Avusturya 20, Bulgaristan 17, Slovakya, Danimarka ve Finlandiya 15'er, İrlanda 14, Hırvatistan 12, Litvanya 11, Letonya ve Slovakya 9'ar, Estonya 7, Malta, Lüksemburg ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 6'şar milletvekili çıkaracak.

Resmi sonuçların 10 Haziran'da açıklanmasıyla AP'ye girebilen ulusal partiler, siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak.

İlk genel kurul 16 Temmuz'da toplanacak, böylece yeni yasama dönemi başlamış olacak.

MACRON, ULUSAL MECLİSİ FESHETTİ

Macron'un hezimeti: Meclisi feshetti, erken seçim kararı aldıMacron'un hezimeti: Meclisi feshetti, erken seçim kararı aldı
Yunanistan ve Kıbrıs'ta AP seçimleri: Sandıklardan sürpriz çıktıYunanistan ve Kıbrıs'ta AP seçimleri: Sandıklardan sürpriz çıktı.

BELÇİKA BAŞBAKANI ALEXANDER DE CROO İSTİFA ETTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ulusal Meclis’i feshederek erken seçim kararı almasının ardından Belçika Başbakanı Alexander De Croo istifa ettiğini duyurdu.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, hem Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki hem de federal parlamentodaki sonuçların ardından dün akşam (9 Haziran) yaptığı konuşmada başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı. De Croo, “Bu seçimin kazananı N-VA, Vlaams Belang ve Voourit’i tebrik ederim. Biz kaybettik ama Liberaller güçlü ve geri döneceğiz” dedi.

Federal seçim sonuçlarına göre Başbakan Alexander De Croo’nun partisi Flaman Liberaller ise yüzde 2,6 oranında gerileme kaydetti ve yüzde 5,7 oy oranı ile 9. oldu.

Politico’nun aktardığına göre De Croo, bugün (10 Haziran) istifasını verecek.