Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, CHP İlçe Başkanı ile aynı partiden bir müdür arasında çıkan tartışma büyüyerek kavgaya dönüştü. Kavga sırasında, CHP’nin birinci genel başkanı olan Mustafa Kemal'i temsil eden büst, taraflarca "silah olarak" kullanıldı. Olayın ardından büst üç parçaya ayrılarak tahrip oldu, hatta büstün kafası kırıldı.

Yaşanan bu durum üzerine, olayda adı geçen CHP’li kişiler hakkında 5816 sayılı Mustafa Kemal Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun gereğince kamu davası açılması talep edildi. Kanunun 1. maddesi, Mustafa Kemal'i temsil eden heykel, büst ve abidelerin tahrip edilmesi durumunda hapis cezası öngörmekte olup, bu tür eylemler bir yıldan beş yıla kadar cezalandırılıyor. Ancak, Hatay Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı, büstün kırılmasında hakaret kastı bulunmadığını belirterek "kovuşturmaya gerek yoktur" kararı verdi.

Bu karara Hodri Meydan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasret Yıldırım itiraz etti ve Baran Haber’e konuştu:

Müslümanlar, siyonist İsrail ile devam eden ticareti protesto etti Müslümanlar, siyonist İsrail ile devam eden ticareti protesto etti

5816 sayılı kanun sadece Müslümanlara mı işliyor?

Bu kanun kişilere göre mi işliyor? Biz bu karara yazılı şekilde itiraz ettik ve gerekli yerlere müracaat ettik. İtiraz dilekçesinde de; Velev ki hakaret kastıyla yapılmadı. Ama CHP'li birisinin bu objeye verilen kıymeti bilmesinin de mi bir ehemmiyeti yok? Bu adam bunu biliyor. Bu, onlar için kutsal bir obje ama sen bu kutsal objeyi, kavga esnasında fırlatabiliyorsun. İtirazımızda olayın sübjektif değerlendirilmesi gerektiğini vurguladık. Yani, o adamın o anki zihniyeti üzerinden. Demek ki kendi şahsi menfaati olduğu zaman bu adam, heykeli de, Kemal'i de tanımaz şeklinde ifade ettik. Mesela ben bir yolda yürüyorum ve tam Mustafa Kemal heykelinin önünde birden hapşırık geldi bana. Ben de o esnada hapşırıkla beraber hapşırdım heykele doğru.  Bunu da birisi çekti ve dedi ki, "'Hasret Yıldırım, Mustafa Kemal'in heykeline tükürdü." dedi. Şimdi, bu verilen karara göre ben suçlu muyum, suçsuz muyum? 5816 sayılı kanuna göre, bir hakaret olarak gözüküyor ama benim hissiyatımı bilmiyorsun o an. Ben, insani bir vaziyette, bir an hapşırdım. Bu olaya da 5816'ya göre ceza verilmesi gerekir. Yani, biz bunlara kanunun ana gayesine göre itiraz ettik. 5816 sayılı kanunun zaten çıkarılmasının ana gayesi, heykellerin kırılması. Neden heykellerin kırılmasıyla alakalı bir kanun varken siz bunlara, "kovuşturma gerek yoktur" kararı veriyorsunuz? şeklinde itiraz ettik.

İtiraz ve takipsizlik kararı yayınlandı

Kararın ardından Hasret Yıldırım X hesabı üzerinden itiraz dilekçesini ve gerekçeli kararı paylaştı.

Resim

Resim

Baran Dergisi