Galyum ve germanyum… Her iki metal de bazı yongaların üretilmesi için vazgeçilmez. Yapılan açıklamada iki metal için ihracatçıların, bu maddeleri ülke dışına nakletmeye başlamak veya devam etmek istiyorlarsa, ticaret bakanlığından lisans başvurusunda bulunmaları gerekeceği ve denizaşırı alıcıların ayrıntılarını ve başvurularını bildirmeleri gerekeceği belirtildi.

Çin, elektrikli araç üreticileri, savunma sanayi ve teşhir uygulamaları için her iki metalin de baskın küresel üreticisi. Galyum ve germanyum, iletim hızını ve verimliliğini artırmak için birden çok öğeyi birleştiren bir dizi bileşik yarı iletkenin üretilmesinde rol oynuyor.

Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu

Çin, dünyadaki galyum üretiminin yaklaşık yüzde 94'ünü oluşturuyor. Bu metaller özellikle nadir veya bulunması zor değil, ancak Çin bu maddelerin fiyatlarını ucuz tuttu ; hem kendi üretimi hem de diğer ülkelerden ihraç etmesiyle şu an dünyada rezerv olarak hakim konumda. Her iki metal de, alüminyum üretiminin temeli olan kömür ve boksit gibi diğer metaların işlenmesinden elde edilen yan ürünler ve kısıtlı arz ile başka yerden üretim yapılması mümkün ama ilk etapta maliyetli ve Avrupa Birliği, galyumunun yüzde 71'ini ve germanyumunun yüzde 45'ini Çin'den alıyor.

Çin’in bu hamlesi, ABD ve müttefiklerinin son haftalarda ülkeye karşı söylemlerini artırmasının ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden’a konuya yakın kaynaklar geçen hafta yaptığı açıklamalarda yönetimin yapay zekâ programlarını çalıştırmak için kullanılan bazı çiplerin satışını engellemeyi planladığını söyledi. The Wall Street Journal’ın hükümetin yapay zekâ bilgi işleminde kullanılan gelişmiş yongaların Çin’e ihracatına yönelik yeni kısıtlamaları değerlendirdiğini bildirmesinin ardından bazı teknoloji şirketlerinin hisseleri o günkü seansta negatif etkilenmişti.