Yetkili, Ukrayna kuvvetlerinin bu mühimmatları kullanmadaki başarısını ve savaş alanındaki etkinliğini takip etmek için ABD ve Ukrayna tarafları arasında bir iletişim olduğuna dikkat çekti.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre ABD’li yetkili, misket bombalarının Rusya’nın mevzilerini dağıtmak amacıyla Ukrayna’nın güneydoğusuna fırlatıldığını ve mühimmatların, Ukrayna kuvvetlerinin daha az mermi ile daha fazla Rus kuvveti ve teçhizatını
8 Temmuz’da ABD, Ukrayna’ya M864 ve M483A1 misket bombası göndereceğini duyurmuştu. Yaklaşık bir haftalık onay sürecinden sonra Ukrayna kuvvetlerine teslim edilen silahlar, ABD çevrelerinde büyük tartışmalara yol açtı. Ayrıca bu silahlar, insan hakları örgütleri, Avrupalı müttefikler ve bazı Demokratlar tarafından “sivil kayıplara neden olma tehlikesi” nedeniyle eleştirildi.
ABD yönetimindeki yetkililer, bu mühimmatları gönderme kararının ‘zor’ olduğunu savunuyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna’nın cephanesinin bitmesi nedeniyle bunun gerekli olduğunu söyledi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise Rusya’nın bu tür mühimmatı Ukrayna’da birkaç kez kullandığını dile getirdi. Aynı şekilde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Ukraynalıların yazılı olarak misket bombalarını yerleşim yerlerinde değil, yalnızca ‘uygun yerlerde’ kullanacaklarına söz verdiklerini vurguladı.
Askeri yetkililer ve analistler ise Ukrayna kuvvetlerinin her gün harcadığı muazzam miktardaki topçu mühimmatının misket bombaları olmadan uzun vadede sürdürülebilir olup olmayacağının net olmadığını belirtiyor.
CNN International daha önce ABD ve Avrupa’nın Ukrayna’ya Rusya’ya karşı uzun vadeli bir karşı saldırı için ihtiyaç duyacağı büyük miktarda mühimmat sağlamaya çalıştığını haberleştirmişti. Batılı ülkeler, savaş alanında Ukrayna kuvvetlerinin ilerlemesini engelleyebilecek eksiklikleri önlemek için üretimi artırmanın yollarını arıyor.