Konu hakkında bilgi sahibi altı kaynak, Reuters haber ajansına verdikleri demeçte, alınan önlemler kapsamında telefon hatlarının kesildiğini, yaklaşık 10 Wagner komutanının bir Rus askeri üssüne çağrıldığını, Wagner savaşçılarına Rus Savunma Bakanlığı ile yeni sözleşmeler imzalamaları, imzalamadıkları taktirde derhal Suriye’yi terk etmeleri yönünde emir verildiğini açıkladı.
Bu olayları ortaya çıkaran ve bilgilerin hassasiyeti dolayısıyla isim vermekten kaçınan kaynaklar arasında Suriyeli güvenlik yetkilileri, Suriye'deki Rus güçlerinin yakınlarında konuşlu kaynaklar ve bölge yetkilileri yer alıyor. Suriye hükümeti, Rusya Savunma Bakanlığı ve Rusya'daki Wagner grubu konu hakkında yorum talebine henüz bir yanıt vermedi.
İki Suriyeli kaynağın bildirdiğine göre, atılan bu adımlar Suriye makamlarının Şam'ın askeri ortağı Moskova'nın dikkatinin dağılacağı endişesiyle savaşçıları kontrol etmek için nasıl hızla harekete geçtiğini ortaya koyuyor.
Wagner lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunu kamplarından birini bombalayarak çok sayıda savaşçısını öldürmekle suçlamış Moskova ise bunu yalanlamıştı.
Wagner birlikleri 24 Haziran'da ayaklanarak Rostov şehrinin kontrolünü ele geçirmişti. Ağır silahlarla donatılmış askeri bir konvoy, başkent Moskova'ya sadece 200 kilometre uzaklıkta bulunuyordu.
Konvoy yolunda bir Rus savaş uçağı düşürülürken, bu durum, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun gözetiminde imzalanan anlaşma ardından sona ermiş, anlaşma Wagner güçlerinin ve Prigojin’in Belarus’a nakledilmesini şart koşmuştu.