BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Rusya-Ukrayna savaşı, Afganistan'daki Taliban rejiminden kaçış ve Sudan'daki çatışmalar nedeniyle yurt dışına sığınmak zorunda kalan mültecilerle, kendi ülkeleri içinde yerinden edilenlerin toplam sayısının eşi görülmemiş düzeyde arttığını duyurdu.

UNHCR,  “Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğilimler” başlıklı yıllık raporunda, geçen yılın sonunda 108,4 milyon kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

Rapora göre mültecilerin sayısı 2021'in sonundan bu yana 19,1 milyon arttı. Bu, 1975'ten bu yana kaydedilen en büyük artış oldu.

Bu yıl Sudan'da çatışmaların patlaması göçü daha fazla tetikledi ve toplam küresel göçü Mayıs ayına kadar yaklaşık 110 milyona çıkardı.

Sömürgeci Fransa’ya karşı Yeni Kaledonya'da halk ayaklanması Sömürgeci Fransa’ya karşı Yeni Kaledonya'da halk ayaklanması

467 bin kişi Sudan'ı terk etti

UNHCR'ye göre Sudan’da Nisan ortasında çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık 467 bin kişi Sudan'ı terk etti, 1,4 milyondan fazla kişi de ülke içinde yerinden oldu.

Altı ay içinde Sudan'dan bir milyon kişinin göç etmesi bekleniyor.

2022'nin sonu itibariyle 6,5 milyon olan Suriyeli mültecilerin 3,5 milyonu Türkiye'de bulunuyor.

Rusya-Ukrayna savaşı, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en hızlı mülteci akışına neden oldu.

En çok mülteci barındıran ülkeler ise Türkiye (3,6 milyon), İran (3,4 milyon), Kolombiya (2,5 milyon), Almanya (2,1 milyon) ve Pakistan (1,7 milyon).