Burkina Faso Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Ibrahim Traore, St. Petersburg’da düzenlenen Rusya – Afrika zirvesinin genel oturumunda yaptığı konuşmasında kıtasına seslenerek, Afrikalı devlet başkanlarının emperyalistlerin elindeki kuklalar gibi davranmamaları gerektiğini söyledi.

Konuşmasının egemenlik ve emperyalizme karşı mücadeleye odaklandığı kısmında “Kaynak zengini Afrika neden dünyanın en yoksul bölgesi olmaya devam ediyor” sorusunu soran Traore, sordukları sorulara hiçbir cevap alamadıklarını belirtti.

Rus kamu yayıncısı TASS’ın aktardığına göre, Afrika ülkelerinin yıllarca “sömürgeciliğin ve emperyalizmin barbarlık ve acımasızlığından” muzdarip olduğunu ifade eden lider, ülkelerin gıda kaynakları da dahil olmak üzere kendi kendilerine yeterli olabilmesini sağlamaları gerektiğini söyledi.

“Vatan ya da ölüm!”

Burkina Faso’nun 35 yaşındaki Devlet Başkanı, zirveye askeri kamuflaj üniforması ve kırmızı beresiyle katıldı. Konuşmasını, Kübalı devrimci Ernesto Che Guevara’nın ünlü sözünden alıntı yaparak bitirdi: “Vatan ya da ölüm!” Traore’nin konuşmasını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in alkışladığı görüldü.

Rusya-Afrika zirvesi, 27-28 Temmuz tarihlerinde “Barış, Güvenlik ve Kalkınma İçin” başlığıyla düzenlendi. Rusya Devlet Başkanı Putin’in zirvenin açılış konuşmasında duyurduğu, 6 Afrika ülkesine 25 ila 50 bin ton ücretsiz tahıl sağlanacağı sözü, zirvenin en önemli gelişmelerinden biri kabul edildi. Bu ülkeler arasında Burkina Faso’nun yanı sıra, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre yer alıyor.

ABD’nin Gazze’ye kurduğu “işgal limanı” tamamlandı ABD’nin Gazze’ye kurduğu “işgal limanı” tamamlandı

Kendi tahıl ve gübresini ihraç etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek Karadeniz Tahıl Anlaşması’na katılımını tek taraflı olarak durduran Rusya’ya daha önce, yoksul Afrika ülkelerini gıdadan mahrum bıraktığı suçlaması yapılmıştı. Dünya Gıda Programı'na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti.

Burkina Faso, 2022 yılında iki darbeye tanıklık etti. Kasım 2020 tarihinde ülke seçmeninin yarısının sandığa gitmesiyle gerçekleştirilen seçimlerde ikinci defa Cumhurbaşkanı ilan edilen Roch Marc Christian Kabore, 2022’nin 24 Ocak’ına gelindiğine askeri cunta tarafından görevden el çektirildi. Darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) üyesi olan Burkina Faso’nun üyeliğinin askıya alındığı açıklandı.

30 Eylül 2022 tarihinde mevcut askeri cuntayı, “islamcı terörle başa çıkamadığını” öne sürerek deviren cuntanın başındaki isim olan Ibrahim Traore, ECOWAS ile anlaşılan, anayasal düzenin yeniden tesis edilmesini ve 2024 yılında ülkede seçimlerin gerçekleştirilmesini öngören takvime bağlı kalacağını ilan etti.