Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan, Somali'nin desteklenmesine yönelik bir toplantıya olarak katıldı. Somali Dışişleri Bakan Vekili Ali Mohamed Omar'ın başkanlık ettiği toplantıda Somali'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırılar ele alındı. Suudi Dışişleri Bakanının Bakanlar Çalışma Grubu Toplantısına katılımı Somali'nin barış ve kalkınmasına yönelik küresel kararlılığı yansıtmaktadır.

Suudi Bakan, Bakanlar Çalışma Grubu Toplantısının Önemini Açıkladı

Farhan, bu toplantının Somali'nin istikrarına yönelik kolektif bir taahhüt olduğunun ve dış tehditlere karşı egemenliğini güçlendirmeyi amaçladığının altını çizdi. Ayrıca toplantı, Somali'nin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelebilmesi için gerekli desteği sağlamaya yönelik ortak bir çabayı da simgelediği ifade edildi.

Suudi Bakan Arap Bakanlar Komitesinde Türkiye'nin "Müdahalelerini" Ele Aldı

Ayrı bir oturumda Suudi Dışişleri Bakanı, Arap Bakanlar Komitesi ile Türkiye'nin Arap ülkelerine yönelik "müdahalelerini" görüştü. Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri liderliğindeki bu toplantı, Arap Devletleri Ligi Konseyi'nin 161. oturumuyla birlikte düzenlendi. Toplantı, Türkiye'nin Arap ülkelerindeki eylemlerinin sonuçlarını irdelemeyi ve ulusal egemenliğe saygı konusunda ortak bir duruş geliştirmeyi amaçlandı.

Görüşmeler, Arap koordinasyonunun arttırılması ve dış müdahalelerle ilgili endişelerin ele alınması yönünde önemli bir adım olarak görüldü. Ayrıca toplantıda, Arap dünyasının içişlerine ve egemenliğine yönelik meydan okumalara karşı koyma konusundaki ortak kararlılığını vurgulandı, uluslararası ilişkilere yönelik ortak bir yaklaşımı ve uluslararası normlara saygıyı teşvik etme kararı alındı.

Türkiye ile Somali arasında petrol ve gaz arama anlaşmaları

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Somali arasında yapılan anlaşma ile 1990'ların başında Somali hükümetinin çöküşünden bu yana geliştirilmemiş olan münhasır ekonomik bölgesindeki hidrokarbon rezervlerini hedefliyor. Anlaşma kara aramalarını da kapsıyor.

Bu hamle, Etiyopya'nın Ocak ayında, ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanıması karşılığında Somaliland kıyısındaki limanlara deniz ve ticari erişim sağlayan bir anlaşma imzalamasının ardından geldi.

Buna karşılık Ankara da geçen ay Somali ile kapsamlı bir deniz savunma anlaşması imzaladı ve Mogadişu'ya göre Türkiye "önümüzdeki 10 yıl boyunca Somali deniz sularını terörizme, korsanlığa ve Somali devletinin haklarını ihlal edebilecek her türlü dış tehdide" karşı savunacak.

"Tarihi" anlaşmanın ayrıca Türkiye'ye Somali'nin münhasır ekonomik bölgesindeki deniz kaynaklarını geliştirme yetkisi verdiği bildiriliyor.

Türk Donanması 2009 yılından bu yana Somali açıklarında ve Aden Körfezi'nde korsanlık ve silahlı soygunla mücadele için Birleşmiş Milletler misyonu altında faaliyet göstermektedir.

Türkiye, 2020 yılında Karadeniz'de gaz keşfetmesinden bu yana açık deniz enerji aramalarında uzun yıllara dayanan bir deneyime sahip. Ankara şimdi bu gazı işleyerek iç tüketim için yerel şebekeye pompalıyor.

ABD hükümetinin raporlarına göre Somali'de en az 30 milyar varil petrol ve gaz rezervi olabilir ancak bunun için üç ila beş yıl sürebilecek bir araştırma yapılması gerekiyor.

Mogadişu yönetimi 2022 yılında ABD merkezli Coastline Exploration ile yedi açık deniz bloğu için bir keşif anlaşması imzaladı.

Sondaj çalışmalarına 2025 yılında başlanacak

Uluslararası tanınırlığı olmayan kuzeydeki özerk ayrılıkçı bölge Somaliland da 2022 yılında Londra merkezli Genel Energy ile bir petrol arama anlaşması imzaladı. Potansiyel olarak 5 milyar varil petrol ihtiva eden bir alanda yapılacak sondajın bu yıl içinde başlaması planlanıyor.

Mogadişu yönetimi bu anlaşmayı gayrimeşru olarak görüyor ve geçersiz olduğunu savunuyor.