Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tekrar uzatılmaması durumunda 18 Temmuz'da sona erecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında açıklama yaptı. Batı ülkelerinin 'hile yaptığını' ileri süren Putin, anlaşmadan çekilebileceklerini söyledi.

FBI'nın sorguladığı İsrailli tarihçi Pappe: Yaşananlar Siyonist projenin sonunun başlangıcı FBI'nın sorguladığı İsrailli tarihçi Pappe: Yaşananlar Siyonist projenin sonunun başlangıcı

Reuters'ın haberine göre, konuya ilişkin 13 Haziran Salı günü bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı, 'Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilme olasılığını değerlendirdiğini, çünkü Batı'nın Rus tarım ürünlerinin dünya pazarına ulaştırılması ile ilgili hiçbir sözünü yerine getirmediğini' belirtti. Anlaşmaya uyulmadığını iddia eden Putin, Rusya'nın 'buna yanıt olarak Karadeniz'deki tahıl sevkiyatlarını yavaşlattığını' kaydetti.

'BİR KEZ DAHA ALDATILDIK'

Savaş muhabirleri ve askeri blog yazarlarının bir araya geldiği bir etkinlikte konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Artık bu tahıl anlaşmasından çekilmeyi düşünüyoruz. Maalesef bir kez daha aldatıldık. Bizim tahıl ürünlerimizin yabancı pazarlara tedarikini serbestleştirme konusunda hiçbir şey yapılmadı. Batılıların Birleşmiş Milletler (BM) liderliğinde yerine getirmesi gereken pek çok koşul var. Hiçbir şey yapılmadı" dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric ise konuya ilişkin aynı gün yaptığı açıklamada, Rus ürünlerinin ihracatı konusunda 'ilerleme kaydedildiğini, fakat bazı zorlukların sürdüğünü' söyledi. 

BELARUS: TAKTİK NÜKLEER SİLAHLARIN SEVKİYATI BAŞLADI

Öte yandan, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkeye konuşlandırılacağı açıklanan taktik nükleer silahların sevkinin başladığını duyurdu. Lukaşenko, söz konusu silahların bazılarının 1945 yılında ABD'nin Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombalarından üç kat daha güçlü olduğunu iddia etti. 

Rusya'nın devlet televizyonu Rossiya-1'e konuşan Lukaşenko, "Rusya'dan aldığımız füze ve bombalar var. Bombalar Hiroşima ve Nagazaki'ye atılanlardan üç kat daha güçlü" dedi. 

UKRAYNA: RUSYA'NIN ODESSA'YA SALDIRISINDA 3 KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya güçlerinin ülkenin Odessa şehrine düzenlediği füze saldırısında üç kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti. Ukrayna Güney Operasyon Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın, Karadeniz'den Odessa kentine 4 uzun menzilli yüksek hassasiyetli "Kalibr" füzesi fırlattığı belirtildi.

Açıklamada, füzelerden 2'sinin Ukrayna savunma sistemlerince vurulduğu kaydedildi. 2 füzenin ise Şevçenko İş Merkezi ve etrafındaki binalara hasar verdiği aktarıldı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi'nden yapılan açıklamaya göre saldırıda üç kişi öldü, yedi kişi yaralandı. Olay yerinde arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarının sürdürdüğü belirtildi.

WSJ: CIA, KİEV'İ KUZEY AKIM'A SALDIRMAMASI İÇİN UYARDI

The Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre ise ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA, Kuzey Akım boru hattına Eylül 2022'de yapılan saldırı öncesinde, Ukrayna'nın bu yönde hazırlık yaptığı bilgisini edindi ve bundan kaçınılması için Kiev'i uyardı. Haberde yer alan bilgilere göre CIA, sabotaj hazırlığı bilgisini Hollanda askeri istihbaratından edindi. Buna göre Ukraynalı bir ekip, Kuzey Akım boru hatlarına dalgıç ekibiyle patlayıcı yerleştirmek için Baltık kıyı şeridinde bir yat kiralama arayışındaydı.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, gazeteye bilgi veren yetkililer, CIA'in bu bilgiyi ciddiye aldığını, ancak Ukrayna'nın bu saldırı için gerekli yetkinliğe sahip olup olmadığı konusunda soru işaretleri bulunduğunu anlattı. CIA'in geçen yılın Haziran ayında Kiev'i bu tür bir saldırıdan kaçınması için uyardığı belirtildi. Haftalar sonra, 26 Eylül'de ise Rus gazını Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım boru hattına saldırı düzenlendi. Ancak Ukrayna saldırı ile ilgisi olduğu iddialarını reddetti.