The Express Tribune gazetesindeki habere göre, Gelir ve Maliye Bakanı İshak Dar başkanlığında Bakanlar Kurulu Komitesi, BAE ile yapılacak ticari anlaşmaya son şeklini verdi.

Karaçi'de düzenlenen törende imzalanan anlaşma kapsamında, Karaçi Limanı terminalleri tüm haklarına sahip olma şartıyla 25 yıllığına Abu Dabi Limanları Grubu’na (AD Ports Group) kiralandı. Bu süre, tarafların anlaşması durumunda 25 yıl daha uzatılabilecek.

Ekran görüntüsü 2023-06-23 173039

Abu Dabi Limanları Grubu, anlaşmanın onay sürecinin tamamlanmasının ardından 45 iş günü içerisinde Pakistan'a 50 milyon dolar peşin ödeme yapacak.

FBI'nın sorguladığı İsrailli tarihçi Pappe: Yaşananlar Siyonist projenin sonunun başlangıcı FBI'nın sorguladığı İsrailli tarihçi Pappe: Yaşananlar Siyonist projenin sonunun başlangıcı

Öte yandan, BAE’li firma 5 yıl içerisinde 102 milyon dolarlık yatırım da yapacak.

Pakistan, firmanın kullandığı sahaya göre konteynerler için metrekare başına yıllık 1100 rupi (96,45 lira) ücret alacak.

Ülkenin en büyüğü Karaçi Limanı'nda, tüm kargo hareketliliğinin yüzde 60’ı yürütülüyor.

Yerel basın, bu anlaşmanın, geçen yıl çıkarılan yasa kapsamında, Pakistan'ın acil durum fonu almak için ihale süreci düzenlemeden yaptığı ilk kiralama işlemi olduğunu belirtiyor.

IMF ile anlaşma

Pakistan, 2019'da IMF ile 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlık kurtarma paketi için anlaşmıştı. Taraflar, geçen yıl yeniden masaya otururken IMF, toplam kredi miktarının 6 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkarıldığını açıklamıştı.

Anlaşma kapsamında IMF, şartların sağlanması halinde Pakistan'a 1,17 milyar dolar tutarındaki krediyi serbest bırakacağını duyurmuştu. Kredinin serbest bırakılmasına ilişkin Şubat 2022'de tekrar başlayan görüşmelerde henüz ilerleme kaydedilemedi.

Hükümet, IMF ile anlaşmanın bu ay gerçekleşeceğini öngörüyor.

Karaçi Limanı

Karaçi Limanı, Pakistan'ın en büyük ve en yoğun limanıdır ve aynı zamanda Güney Asya'nın önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir. Bu stratejik önem, Karaçi Limanı'nı bölgesel ve uluslararası ticaretin kritik bir noktası haline getirmektedir.

Günlük operasyon kapasitesi, limanın fiziksel boyutu ve altyapısına bağlıdır, ancak Karaçi Limanı, yılda yaklaşık 70 milyon ton kargo işleyebilme kapasitesine sahiptir. Bu yükün çoğu, Pakistan'ın en büyük ihracatçısı olan tekstil sektörüne aittir. Bunun yanında, liman çeşitli türden mal ve hizmetlerin giriş ve çıkışına hizmet eder. Ayrıca, Karaçi Limanı'nın coğrafi konumu, onu çok sayıda denizcilik rotasına entegre etmekte ve Orta Doğu, Afrika, Asya ve Avrupa pazarlarına erişimi kolaylaştırmaktadır. Bu erişim, Pakistan'ın ekonomisi ve uluslararası ticaret kapasitesi için hayati öneme sahiptir.