Mart ayının sonlarında Kazakistan bayrağının üzerinde “Kelime-i Tevhid” yazısı ve bir kılıcın eklendiği fotoğraf sosyal medya ortamlarında yayıldı. Fotoğrafta çarşaf ve peçeli dört kız, tevhid işareti yaparak kelime-i tevhidli Kazakistan bayrağını tutuyor ve poz veriyor.
Ceza davası açıldı
Fotoğrafın sosyal medya üzerinde patlak vermesinin ardından, Kazakistan Kolluk Kuvvetleri bir soruşturma başlattı. Atırav Emniyet Müdürlüğü, devlet sembollerinin kötüye kullanılmasına ilişkin madde kapsamında bir ceza davası başlatıldığını bildirdi. Polis kızların kimliklerini tespit ederek karakola götürdü.
Tengrinews’in 31 Mart 2025 tarihinde gündeme getirdiği habere göre; Atırav İdari Suçlar İhtisas Mahkemesi, kelime-i tevhidli Kazakistan bayrağıyla fotoğraf çekinen kızlara karşı açılan davaları değerlendirdi. Resmî duyuru mahkemenin basın servisi tarafından yayımlandı.
Açıklamada, “23 Mart 2025 tarihinde Atırav şehrinin Buz Sarayı binasında N. ve A. ve reşit olmayan H. isimli vatandaşların, Kazakistan Cumhuriyeti bayrağının arka planında Arapça yazı görüntüsüyle fotoğraf çektirdiklerini ve fotoğrafı sosyal ağlar aracılığıyla dağıtarak 'küçük holiganlık' suçu işlediklerini tespit edildi.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamaya göre; kızların suçluluğu, idari suç tutanağı, fotoğraf, rapor ve davanın diğer materyalleri ile tamamen doğrulandı.
Sonrasında mahkemesi görülen sanıklar, Kazakistan Cumhuriyeti İdarî Suçlar Kanunu'nun 434(1) maddesi uyarınca “küçük holiganlık” suçundan suçlu buldular.
Hapis kararı verildi
Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşı N., hakkında reşit olmayan bir kişinin idari bir suça karışması ve idari bir suçun bir grup kişi tarafından işlenmesi gibi unsurlar göz önünde bulundurularak 15 gün süreyle tutuklanmasına karar verildi.
Suçlu A. ise, 78,640 tenge para cezasına çarptırıldı.
Ayrıca, reşit olmayan H.'nin yasal temsilcisine idari para cezası olarak 39 bin 320 Kazak tengesi para cezası verildi.
Her taraftan Rus asimilasyonuna maruz kalmış Kazakistan'ın Rus hegemonyasına ses çıkaramazken İslami değerleri holiganlık olarak ele alması tepkilere sebep oldu.
Baran Dergisi, Yunus Yaşa