Japonya Başbakanı Fumio Kişida, ülkenin azalan doğum oranlarına yönelik kapsamlı bir önlem planı açıkladı.
Kişida, çocuklu ailelere daha fazla ödeme yapılması ve yüz binlerce aileye ev sağlanması gibi önlemleri de içeren planla birlikte, şu anda 33,7 milyar doları bulan çocuk yardımı harcamalarını 2030'ların başlarına kadar iki katına çıkarmayı umduğunu söyledi.
Kişida, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini tehdit eden azalan doğum oranları ve yaşlanan nüfus sorununun ele alınması gerektiğini belirtti.
Salı günü bir basın toplantısında konuşan Başbakan, "2030'ların başlarına kadar doğum oranlarındaki düşüş trendini tersine çevirmek için son şansımız. Düşük doğum oranları, ülkemizin toplumunu ve tüm ekonomisini ilgilendiren ve ertelenemeyecek kadar büyük bir sorundur." ifadelerini kullandı.
Kişida'nın bu açıklamaları, parlamentoyu feshedeceği ve erken seçim çağrısı yapacağı yönündeki spekülasyonların dolaştığı bir dönemde geldi.
Uzmanlara göre, bu plan Kişida'nın partisinin halka hitap etmesini sağlayarak erken seçim söylentilerini destekleyebilir.
Parlamentonun güçlü alt kanadı için seçimlerin 2025 yılının sonlarında yapılması öngörülüyor. Analistlerse, 2021 yılı ekim ayında iktidara gelen Kişida'nın önümüzdeki eylül ayında yapılacak liderlik yarışı öncesinde parti içindeki gücünü artırmaya istekli olduğunu söylüyor.
Japonya'nın doğum oranları hükümetin aldığı tedbirlere rağmen düşmeye devam ediyor. Ülkenin doğum oranları geçtiğimiz yıl rekor seviyelere gerileyerek yüzde 1,26'da kaldı.
Kişida'nın yeni planına göre hükümet önümüzdeki üç yıl boyunca çocuk yardımı ödenekleri ve çocuk yardım izni alanlara destek için yıllık yaklaşık 3,5 trilyon yen (25 milyar dolar) ayıracak.
Hükümet ayrıca şirketleri, çalışanların haftada üç gün izin almak gibi daha esnek çalışma koşullarını seçmelerine izin vermeye teşvik edecek. Bu önlemlerin nasıl finanse edileceğiyse henüz açıklanmadı.
Euronews