Hamas, ateşkes görüşmelerinde yakın zamanda bir atılım olacağı hakkındaki haberleri yalanladı

Hamas, Gazze'de İsrail ile ateşkes konusunda yapılan müzakerelerde yakın zamanda bir atılım olacağını iddia eden medya haberlerini yalanladı. Hareketten kaynaklar Middle East Eye'a yaptıkları açıklamada, birkaç engelin kaldığını ve arabulucuların bir anlaşma için tekrar bastırmasına rağmen Netanyahu'nun süreci engellediğini söyledi.

Filistinli hareketten kaynaklar perşembe günü, ateşkes için bir çerçevenin taraflarca üzerinde anlaşıldığını ve artık nasıl uygulanacağına dair ayrıntıları müzakere ettiklerini iddia eden haberleri yalanladı.

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla konuşan kaynaklar, CIA direktörü Bill Burns'ün çarşamba günü Doha'da üst düzey İsrailli, Mısırlı ve Katarlı yetkililerle görüşmesine rağmen rapor edilecek "yeni bir şey" olmadığını ve müzakerelerde yakın bir "atılım" olmadığını söyledi.

Burns, ateşkes anlaşmasının çerçevesindeki kalan boşlukları kapatmak ve ayrıntılı müzakerelere geçmek umuduyla bu hafta başlarında Katar'a gitti.

Çarşamba günü Washington Post, ismini açıklamadığı bir ABD'li yetkiliye dayanarak, ateşkes için çerçevenin "üzerinde anlaşıldığını" ve tarafların "nasıl uygulanacağına dair ayrıntıları müzakere ettiğini" bildirdi.


İsrail itiraf etti: Hamas tünelleri hala çalışır durumda


Ancak Hamas kaynakları MEE'ye, "David Ignatius'un [Washington Post köşe yazarı] yazdıklarının aksine, müzakerelerde bir ilerleme kaydedilmediğini" söyledi.

Kaynaklardan biri, "David Ignatius'un makalesinde bahsedilenlerin bir kısmı görüşüldü ve üzerinde anlaşmaya varamadık, bazıları hiç görüşülmedi ve yazıda bahsedilen diğerleri ise İsraillilerle müzakere veya görüşmeye bile açık değil," dedi.

Erdoğan’dan orduya peygamber ocağı ayarı Erdoğan’dan orduya peygamber ocağı ayarı

İsrail ve Hamas, ocak ayından bu yana Gazze'deki savaşı sona erdirecek ve esirleri takas edecek bir anlaşmaya varmak için dolaylı görüşmeler yürütüyor.

Üç Aşamalı Önerilen Çerçeve

İki taraf, Amerika Birleşik Devletleri, Katar ve Mısır'dan arabulucular tarafından sunulan anlaşma için üç aşamalı önerilen bir çerçeve üzerinde gidip geliyor.

Arabulucular, teklifin tüm içeriğini kamuoyuna açıklamadılar, ancak anlaşmanın genel hatları, Hamas'ın elinde tuttuğu bazı İsrailli esirleri serbest bırakacağı altı haftalık bir çatışma duraklamasını içeriyor. Karşılığında İsrail'in bir dizi Filistinli mahkûmu serbest bırakması, Gazze Şeridi'nin belirli bölgelerinden birliklerini çekmesi ve Filistinlilerin bölgenin güneyinden kuzeyine seyahat etmelerine izin vermesi bekleniyor.

İkinci aşamada, kalan İsrailli esirlerin daha fazla Filistinli mahkumla takas edilmesinden önce askeri operasyonların kalıcı olarak durdurulmasına dair doğrudan bir açıklama yapılacaktı.

Drone Gaza

'Güneyde veya Kuzeyde Güvenlik Yok'

Çarşamba günü yayınlanan ayrı bir habere göre Axios, ismini açıklamadığı İsrailli ve ABD'li yetkililere dayanarak, İsrail'in ateşkes anlaşmasının çerçevesinin Doha'daki bu son görüşme turu sırasında çözülmesi gerektiğine inandığını bildirdi.

Ancak, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilme takvimi, İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak Filistinli mahkumların kimlikleri ve sırası ve İsrail'in bazı mahkumların serbest bırakılmasına veto edip edemeyeceği gibi birkaç pürüzlü nokta kaldığını bildirdi.

ABD, İsrail'in en yakın müttefiki ve en büyük silah tedarikçisi, ancak birkaç ülkeyle birlikte, Gazze'deki devasa ölüm sayısı ve dokuz aylık İsrail saldırısının yol açtığı yıkım konusunda sert bir şekilde eleştirel hale geldi.


Gazze’dekiler canlı, biz ölüyüz!


Filistinlilerin yüzde 90'ından fazlasını birden fazla kez yerinden eden çatışmayı sona erdirme girişimlerine rağmen, İsrail güçleri Gazze'ye saldırmaya devam etti ve Çarşamba günü yerleşim bölgesinin kuzeyindeki Filistinlilere güneye gitmelerini emreden yeni zorunlu göç emirleri çıkardı.

İsrail ordusu tarafından atılan broşürlerde detaylandırılan yeni emirler, Filistinlileri Gazze Şehri'nden Gazze'nin merkezindeki Deyr El Balah'a uzanan iki sözde "güvenli koridor" boyunca kaçmaya çağırdı.

Filistinliler tarafından kuzey Gazze'yi etnik olarak temizleme girişimi olarak görülen emirler, savaştan harap olmuş bölgedeki yoğunlaşan İsrail hava ve kara saldırılarının ortasında geldi.

Gazze Şehri'ndeki birçok Filistinli, güneye kaçmaktansa yıkılan evlerinde ölmeyi tercih edeceklerini söyleyerek en son yerinden edilme emirlerini duymazdan geldi.

Gazze Çocuk-5

"Burada ölürüz ya da zafer kazanırız"

70'li yaşlarındaki Fatma Şahin, bombalanmış evinde MEE'ye verdiği demeçte, "Evlerimizde kararlılıkla duracağız. Onlarda kalacağız" dedi. "Burada ölürüz ya da zafer kazanırız."

Bu hafta başlarında İsrail'in son kara saldırısıyla Tufah mahallesindeki evinden zorla çıkarılan Muhammed Kassab, Şahin'in kararlılığını yineledi.

Güneye kaçmak yerine kuzeye, Cebaliye mülteci kampına gitmeyi tercih eden Kassab, MEE'ye, ailesinin hayatta kalmasının aklında büyük yer ettiğini ancak güvenliğin Gazze genelinde bulunması zor bir şey olduğunu söyledi.

"Güneyde veya kuzeyde güvenlik yok. Güneyde gömülmektense Tufah veya Cebaliye'de ölmeyi tercih ederim," diyen Kassab, "orada [güneyde] yaşamın temel ihtiyaçları yok" diye ekledi.

Savaşın başlarında eşini ve annesini bir İsrail hava saldırısında kaybeden Kassab, şimdi üç oğlu ve kızına tek başına bakıyor.

"Su bulmakta zorlanıyoruz ve sadece konserve yiyeceklerimiz var. Ama tüm övgülerin Allah'a ait olduğunu söylüyoruz."

Bulaşıcı hastalıklar hızla yayılıyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı, onuncu ayına yaklaşırken, abluka altındaki bölgenin büyük bir bölümünü yok etti.

Büyük çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 190 binden fazla insan katledildi. Binlercesi de kayıp veya enkaz altında ölü olarak varsayılıyor.

Bulaşıcı hastalıklar hızla yayılıyor ve bebek ölümleri hızla artıyor.