Rahma Worldwide‎ Başkanı Şadi Zaza, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, "12 cerrah ve 2 doktor, Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkını desteklemek için Gazze'ye geldi." dedi.

İnsani bir mesaj göndermek ve büyük bir ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı nedeniyle nüfusun yaşadığı kötü şartları vurgulamak için Gazze'ye geldiklerini ifade eden Zaza, "Gazze'ye gelen doktorların acıyı hafifletmeyi amaçlayan insani bir göreve dahil olduğuna" dikkati çekti.

Gazze Hastane-2

"Devam eden kuşatma ve soykırım sonucunda halkın sağlık ve yaşam şartlarının bozulmasından duyduğu endişeyi" dile getiren Zaza, konuşmasında Gazze'nin çocukların açlık ve soğuktan ölümüne neden olan salgın ve kıtlığın yayılmasıyla karşı karşıya olduğunu anlatarak, saldırıları durdurmanın ve Filistinliler için yaşam şartlarını iyileştirmenin gerekliliğini vurguladı.

Zaza, "Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme getirilmesi" çağrısında bulunarak, "yardımlar olmadan ve malzemeler gelmeden doktorların yaralı ve hastaları tedavi etmek için gerekli hizmetleri sağlayamayacağını" kaydetti.

Terörist İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 841'i çocuk, 12 bin 298'i kadın olmak üzere 46 bin 6 Filistinli şehit oldu, 109 bin 378 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce şehit bulunduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Hastaneler yetersiz durumda

Son 8 ay içinde Gazze Şeridi’ndeki en az 27 hastane ve 12 sağlık tesisine yönelik 136'dan fazla İsrail saldırısı kaydedildi.

Gazze için katliam çağrısı yapan James Woods'un evi de yandı! Gazze için katliam çağrısı yapan James Woods'un evi de yandı!

İsrail askerleri, 27 Aralık’ta da Gazze Şeridi'ndeki Kemal Advan Hastanesi’ni basarak Hastane Müdürü Dr. Hüsam Ebu Safiyye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi alıkoymuştu. İsrail askerleri tarafından basılarak boşaltılan hastanenin birçok bölümü ateşe verilmişti.

Gaza's hospitals on the brink of collapse | In Pictures News | Al Jazeera

Kemal Advan’dan refakatçılarıyla zorla tahliye edilen hasta ve yaralılar, Filistinli sığınmacılarla birlikte Endonezya Hastanesi’ne sığındı ancak burası da İsrail bombardımanlarında ağır hasar gördüğünden sağlık hizmetleri için elverişli değil.

Hastanede ilaç ve sağlık personeli bulunmadığı gibi, kalan yiyecek ve içecekler de tükendi. Hastalar, kışın şiddetli soğuğu altında korunak sağlayacak giysi veya battaniyelerden yoksun durumda. Bu durum, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olanlar için hayati bir tehdit oluşturuyor.

Türkiye kayıtsız kalmamalı

Terörist İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze'deki hastanelerin kullanılmaz hale gelmesi, doktorların dahi kalmamış olması Türkiye ve dünyadaki vicdan sahiplerini harekete geçirmeli. 

7 Ekim 2023'ten beri Filistin'in haklı mücadelesini savunduğunu ifade eden iktidarın Gazze'de yaşanan sağlık krizine sessiz kalmayıp harekete geçmesi bekleniyor.

Türkiye'de bulunan doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının teşvik edilip Gazze'ye yönelik sağlık yardımlarının bir an evvel ulaştırılması yönünde çaba sarfedilmesi gerekiyor.

Türkiye'nin bu konuda ön ayak olması ve Filistin'e destek veren diğer ülkelerle gerekli temasları gerçekleştirip global çapta Gazze'ye insani yardımlar sağlayabilmek adına aksiyon alması gerekiyor.