Teklife göre, katılım finans kuruluşları, bankacılığın dışında sigortacılık, gayrimenkul, sosyal finans gibi alanlarda da faaliyet yürütebilecek.

Katılım bankacılığı, katılım esaslı sermaye piyasaları, sigortacılık ve sosyal finans alanlarını düzenleyen teklifin gerekçesinde, katılım finansın tanımı “faizsizlik, garar ve cehaletin olmaması, kumarın olmaması, risk ve sorumluluğa dayalı kazanç ve belirli alanlarda faaliyet göstermemek” olarak yapıldı.

Teklife göre, katılım finans kuruluşları, gayrimenkul, emtia, hizmet, kirama alanlarında da faaliyet yürütebilecek. Katılım finans kuruluşları, bir araya gelerek holding oluşturabilecek. Teklifle, Katılım Bankaları Birliği de yeniden örgütlenerek Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği adını alacak.

7 kişilik kurul

Teklife göre, Katılım Finans Standartları İhtisas Kurulu oluşturulacak. Kurul, katılım finans esaslarını belirleyecek, genel görüş hazırlayacak, finans kuruluşlarının katılım finans esaslarına uygunluğunu değerlendirecek.

7 kişilik kurulda, Cumhurbaşkanı tarafından atanan üyenin yanı sıra; Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, BDDK, SPK, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği ve Merkez Bankası’ndan birer temsilci olacak.