Daha önce "iklim krizine" karşı insanlara "et yerine böcek yeme" programını öneren Davos, bu defa hükümetlere kontrolü tamamen kendilerinde olan dijital para birimi önerisiyle geldi. Çin'in ticaret, finans ve liman şehri Tianjing'te toplanan Dünya Ekonomik Forumu (WEF), merkez bankalarının üreteceği ve her adımını izleyip kontrol edeceği bir dijital para birimi planından bahsetti.
ABD New York'ta yer alan Cornell Üniversitesi profesörü Eswar Prasad, "Fiziksel para birimi ortadan kaybolacak" diye başladığı konuşmasına şu şekilde devam etti: "Hükümetler bu para birimine son kullanma tarihi ekleyebilir. Kimileri için bu iyi, kimileri için karanlık bir dünya anlamına gelecek bu uygulamada hükümetler neyin satın alınıp alınmayacağına da karar verebilir. Örneğin bu para birimiyle mermi, uyuşturucu ve porno alınması engellenebilir."
Ancak bu öneriye göre şahsa ait dijital para birimlerinin, her türlü satın almaya engellenebileceği de ifade edildi. Örneğin Kanada'da geçen yıl Başbakan Justin Trudeau'yu protesto eden kamyoncuların ve işçilerin banka hesapları dondurulmuştu.
Hükümet kontrolündeki dijital para birimi uygulaması ile bu kişilerin hiçbir şekilde harcama yapamaması gibi uygulamalar da tamamen hükümetlerin takdirinde olacak.
AMAÇ "VATANDAŞIN BİRİKİM YAPAMAMASI" MI?
Dünya Ekonomik Forumu başkanı Klaus Schwab'ın tezine göre insanlar hiçbir şeye sahip olmamalı ve bu şekilde "mutlu" olmalılar.
Schwab'ın küreselci planı uyarınca insanlar hiçbir şey satın alacak ekonomik güçte olmamalı. Bunun yerine her şey abonelik ve kiralama sistemi ile devam etmeli. Bu ekonomik düzende vatandaş yani toplumun yüzde 90'ı hiçbir şeye sahip olamazken, yüzde 10 ise her şeyin sahibi olacak.
Evler, arabalar ve hatta elektronik aletler dahi abonelik sistemi ile kullanılacak. Bunların sahibi olan dev şirketler, kendi kuralları uyarınca diledikleri kişiyi barınma hakkından dahi mahrum bırakabilecek.
Klaus Schwab'ın bu küreselci planına hizmet edecek dijital para birimi uygulamasında özellikle "son kullanma tarihi olan para" önerisi göze çarpıyor. Vatandaşın son kullanma tarihi bitmeden parayı harcaması gerekecek ve bu sayede hiçbir şekilde birikim yapamayan insanlar, Klaus Schwab'ın deyimiyle "hiçbir şeye sahip" olamayacak.
Ev, araba, cep telefonu ve hatta kıyafet sahibi bile olamayacak insanlar, tamamen dev şirketlerin insafına kalacak.
IMF'NİN GEÇEN YILKİ AÇIKLAMASI
Uluslararası Para Fonu (IMF) yürütme işleri müdür yardımcısı Bo Li, geçen yıl yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Dijital para birimi merkez bankalarına ve özel banklara programlama yetkisi veriyor. Böylece akıllı sözleşmeler üreterek paranın ne şekilde ve nasıl kullanılabileceğini ve hatta kimlerin bu paraya sahip olabileceğini kolayca ayarlayabilirler."
AVRUPA'DA NAKİT PARA KARŞITI UYGULAMALAR
İsveç'te birçok işletmede "nakit para kabul etmiyoruz" uygulaması başladı.
Hollanda'da ise bankalara 100 Euro ve üstü para yatırmaların tamamının banka tarafından incelemeye alınması ve kolluk güçlerine bilgi verilmesine dair bir yasa tasarısı gündemde.
"Suç ve kara para aklama ile mücadele" edildiği iddia edilen uygulamaya göre 100 Euro ve üstü para yatırılması durumunda bu nakit paranın kaynağını sorgulama hakkı hükümete veriliyor. Bankaların da hükümetin talimatına uyarak gerekli bilgileri yetkili mercilerle paylaşması gerekecek.
Hollanda parlamentosunda tartışma yaratan yasa tasarısının son halinin şekillenmesi ve oylamaya sunulması bekleniyor.
Kredi kartı, QR kod ve dijital para ile harcamalar yapılınca hükümetler adım adım her şeyi takip edebilecek, özel firmaların her türlü harcamadan haberi olacak.
Odatv.com