Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzey bölgesinde Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin endişe verici bir hızla arttığını ve Ocak ayından bu yana bölgedeki evlerinden sürülenlerin sayısının 40.000'e ulaştığını söyledi.

UNRWA'nın uyarısı, İsrail güçlerinin Salı günü Cenin'e baskın düzenleyerek üç kişiyi tutukladığı ve El Halil kenti yakınlarındaki iki bölgede bir düzineden fazla evi yıktığı büyük baskınlarına devam ettiği sırada geldi.

Zulüm her tarafa yayıldı

UNRWA, 21 Ocak'ta Cenin mülteci kampını ve bitişiğindeki şehri hedef alan İsrail operasyonunun başlamasından bu yana, baskınların işgal altındaki toprakların diğer bölgelerine de yayıldığını belirtti.

Cenin, Tulkarem, Nur Şems ve Fara dahil olmak üzere birçok mülteci kampının “neredeyse tamamen sakinlerinden boşaltıldığını” belirten UNRWA, yaklaşık üç hafta süren askeri operasyonu ikinci İntifada'dan bu yana “Batı Şeria'daki en uzun operasyon” olarak nitelendirdi.

Mülteci kamplarına yapılan melun muamele

UNRWA'ya göre bu dört kamp toplamda 76.600 Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyordu.

UNRWA, İsrail güçleri tarafından yürütülen “tekrarlanan ve yıkıcı operasyonların” “kuzeydeki mülteci kamplarını yaşanmaz hale getirdiğini ve sakinleri döngüsel olarak yerinden edilmeye mahkum ettiğini” söyledi.

Başıboş terörizm

Kurum, “2024 yılında, yerinden edilmelerin yüzde 60'ından fazlası, herhangi bir yargı kararı olmaksızın İsrail güçlerinin operasyonlarının bir sonucuydu" diye ekledi.

Vahşette durmak bilmeyen bir örgüt

UNRWA, 2025 yılında şu ana kadar İsrail'in Batı Şeria'yı hedef alan 38 hava saldırısı gerçekleştirdiğini kaydetti.

ABD merkezli bir kriz izleme grubu olan Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri'ne (ACLED) göre Batı Şeria'daki operasyonlarda yaklaşık 70 kişi hayatını kaybetti ve bu ölümlerin en az 44'ü İsrail'in Cenin, Tulkarem ve Tubas'taki operasyonlarıyla bağlantılı.

Bu rakamlar Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenmektedir.

Hiçbir kurum tanımayan örgüt

UNRWA, İsraillilere sivilleri ve sivil altyapıları “her zaman” koruma çağrısını yineledi ve “toplu cezalandırmanın asla kabul edilemez” olduğunu ekledi.

Ajans, 30 Ocak'ta yürürlüğe giren yasağın ardından UNRWA'nın artık İsrailli yetkililerle temas kuramadığını ve bunun da Filistin topraklarında sivillerin çektiği acılarla ilgili endişeleri dile getirmeyi imkânsız hale getirdiğini belirtti.

Ajans, “Bu durum Filistinli mültecilerin ve onlara hizmet veren UNRWA personelinin hayatlarını ciddi şekilde riske atmaktadır” dedi.

Afganistan'dan Birleşmiş Milletler'e: Şeriatı eleştirerek haddinizi aşmayın Afganistan'dan Birleşmiş Milletler'e: Şeriatı eleştirerek haddinizi aşmayın

Kaynak: Mepa News