Amerika Birleşik Devletleri ve Ekvator tarafından hazırlanan karar tasarısı 13 lehte oy ve Çin ile Rusya Federasyonu'nun iki çekimser oyuyla kabul edildi.

Karar, dokuz ay sonra gözden geçirilmek üzere bu gücün bir yıl süreyle konuşlandırılmasına yetki veriyor. BM dışı misyon, ABD'nin 200 milyon dolara kadar taahhütte bulunduğu gönüllü katkılarla finanse edilecek.

Oylama, Haiti başbakanının çete şiddetindeki artışı bastırması ve Haiti'nin uzun süredir ertelenen seçimleri yapabilmesi için güvenliği yeniden tesis etmesi beklenen silahlı bir gücün derhal konuşlandırılmasını talep etmesinden yaklaşık bir yıl sonra yapıldı.

Haiti Ulusal Polisi, 11 milyondan fazla insanın yaşadığı ülkede sadece 10.000 aktif memurla çetelere karşı mücadelede zorlanıyor.

Kariyerinin zirvesindeyken müslüman olan Kerim Abdül Cabbar’ın hikayesi Kariyerinin zirvesindeyken müslüman olan Kerim Abdül Cabbar’ın hikayesi

“BU BİR UMUT IŞIĞI”

Haiti Dışişleri Bakanı Jean Victor Généus, "Bu basit bir oylamadan öte, sıkıntı içindeki bir halkla dayanışmanın ifadesidir," dedi. "Bu, çok uzun süredir acı çeken insanlar için bir umut ışığıdır."

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken kısa bir süre önce Haiti'ye bir güvenlik misyonunun "aylar içinde" konuşlandırılabileceğini söylese de bir konuşlandırma tarihi belirlenmedi.

Kenya Dışişleri Bakanı Alfred Mutua geçen hafta yaptığı açıklamada kuvvetin iki ila üç ay içinde ya da muhtemelen Ocak ayı başında konuşlandırılabileceğini söyledi. Bakan ayrıca subaylara Fransızca öğretildiğini de kaydetti.

Oylamadan saatler sonra Haiti Başbakanı Ariel Henry, BM Güvenlik Konseyi'ne, BM Genel Sekreteri'ne, Kenya'ya ve güce katılmayı kabul eden diğer ülkelere teşekkür ederek şunları söyledi: "Kurtuluş çanı çaldı. ... Daha fazla bekleyemezdik!"

Bu gücün ne kadar büyük olacağı hemen belli olmayacak. Kenya hükümeti daha önce 1,000 polis memuru göndermeyi teklif etmişti. Buna ek olarak Jamaika, Bahamalar ve Antigua ve Barbuda da personel gönderme taahhüdünde bulunmuştu.

RUSYA VE ÇİN ÇEKİMSER KALDI

Rusya Federasyonu'nun BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, karara prensipte bir itirazı olmadığını, ancak bir ülkeye kendi talebi üzerine bile olsa silahlı güç göndermenin "üzerinde düşünülmesi gereken aşırı bir önlem" olduğunu söyledi.

Güç kullanımı ve ne zaman geri çekileceği de dahil olmak üzere detaylara ilişkin çok sayıda talebin "yanıtsız kaldığını" söyledi ve aceleye getirilmiş bir karar olduğunu söylediği bu kararı eleştirdi. Rusya Federasyonu tarafından talep edilen ayrıntılar olmadan "Haiti'de başka bir güç kullanımına izin vermek ... dar görüşlülüktür" dedi.

Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun, misyona öncülük eden ülkelerin Haitili yetkililerle konuşlandırma konusunda derinlemesine istişarelerde bulunmasını umduğunu söyledi ve karara karşı olduğunu açıkladı.

"Meşru, etkili ve sorumlu bir hükümet olmadan, herhangi bir dış desteğin kalıcı bir etki yaratması pek mümkün değildir" diyen Kerry, geçiş süreci için acilen bir uzlaşının yanı sıra "uygulanabilir ve inandırıcı" bir takvime ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi. "Ne yazık ki az önce kabul edilen karar bu konuda en güçlü sinyali göndermekte başarısız olmuştur."

“SİLAHLI GÜÇTEN FAZLASI LAZIM”

Généus, yabancı bir silahlı gücün gerekli olduğu için kararın onaylanmasına minnettar olduğunu söyledi, ancak bunun "yeterli olmadığını" belirtti.

"Aşırı yoksullukla başa çıkabilmek için sosyoekonomik kalkınma dikkate alınmalıdır" diyen Bakan, Haiti'nin pek çok sorununun kaynağının bu olduğunu ve gençlerin çeteler tarafından devşirilmesi için verimli bir zemin yarattığını sözlerine ekledi.

Haiti'nin 11 milyondan fazla nüfusunun yaklaşık %60'ı günde 2 dolardan az kazanıyor ve son yıllarda enflasyonun artmasıyla yoksulluk daha da derinleşti.

Silahlı bir gücün konuşlandırılmasıyla Haiti'de barış ve güvenliğin yeniden tesis edilmesi ve böylece Başkan Jovenel Moïse'nin Temmuz 2021'de öldürülmesinin ardından Başbakan Ariel Henry tarafından defalarca söz verilen ve uzun zamandır beklenen genel seçimlerin yapılabilmesi bekleniyor.

Haiti, Ocak ayında 10 senatörün görev süresinin dolmasının ardından seçilmiş son kurumunu da kaybetti ve ülkenin Meclis ya da Senatosunda tek bir milletvekili bile kalmadı. Henry ülkeyi uluslararası toplumun desteğiyle yönetiyordu.

BM Güvenlik Konseyi Başkanı Brezilyalı Sérgio França, Haiti'de özgür, şeffaf ve adil seçimlere dayalı bir siyasi çözüm olmadan "hiçbir ... yardımın kalıcı başarıyı garanti edemeyeceğini" belirtti.

Kaynak: AP