Batı’nın özellikle de ABD ve İngiltere’nin en önemli istihbarat silahlarından biri olan medya bugün hala işlevini sürdürüyor. Özellikle insanları manipüle etmek için kullanılan medyanın yanına “sosyal” medya da eklenince ortalık yalandan geçilmez hale geliyor.

Filistinlilerin Aksa Tufanı harekâtını başlattıkları günden bugüne sahada mağlup İsrail ve hamisi ABD, masada kazanma derdinde. Her gün Batı medyasında, sosyal medyada ve televizyonlarda Filistinliler hakkında olmadık iftiralar atılıyor ve insanlar bu şekilde manipüle ediliyor.

"Kafası kesilmiş 40 bebek cesedi bulundu" iddiasını yalanladılar

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 40 İsrailli bebeğin başını kestiği ileri sürüldü.

İddia İsrail medyasında bir haber içeriği olarak çıktı ve sosyal medyada hızla yayıldı.

Hamas'ın bebeklerin başlarını kestiği, İsrail askerlerinin Kfar Aza'da kafaları kesilmiş bebekler bulduğu, bu bebekler de dahil 100 kişinin cesedine ulaşıldığı iddia edildi.

AA, iddiayla ilgili İsrail Ordusu Sözcülüğüyle temasa geçti. Sözcülük, iddiaya kaynak haberleri gördüklerini ancak ellerinde iddiayı teyit edecek bir bilgi bulunmadığını bildirdi.

İsrail medyasında çıkan ve sosyal medyada yayılan "Hamas'ın 40 bebeğin ya da bebeklerin başını kestiği" iddiası, İsrail tarafından "elde teyit edecek bir bilgi bulunmadığı" gerekçesiyle teyit edilmedi.

Biden da bu yalanı sürdürdü Beyaz Saray yalanladı

ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada "Amerikalıların neler olduğunu görmesi önemli. İsrail’deki teröristlerin çocukların kafasını kestiği resimleri göreceğimi ve bunları doğrulayacağımı hiç düşünmemiştim." Dedi. Beyaz Saray yetkilisi ise CNN'e yaptığı açıklamada, ne Biden'ın ne de yönetimini Hamas tarafından başları kesilen çocuk ya da bebeklerin fotoğraflarını görmediğini açıkladı.

Video esir alınan İsrailli kadını mı gösteriyor?

Sosyal medyada gündem olan bir videonun Hamas'ın, İsrailli bir kadını esir aldığı anları gösterdiği iddia edildi.

esir alınan

Videodan elde edilen kesitler tersine görsel arama tekniği ile aratıldığında, videodaki kişinin Filistin asıllı bir sosyal medya fenomeni olduğu belirlendi.

Eski işgalci İsrail Bakanı: Sinvar tünellerden savaşı Netanyahu'dan daha iyi yönetiyor Eski işgalci İsrail Bakanı: Sinvar tünellerden savaşı Netanyahu'dan daha iyi yönetiyor

İsrailli bebeğin Hamas tarafından kaçırıldığı da yalan çıktı

İnternette İsrail-Filistin çatışmasının hemen ardından ortaya çıkan görüntülerden birinde de Hamas üyesi olduğu iddia edilen bir kişinin kaçırdığı İsrailli kız bebek ile konuştuğu öne sürüldü.

Görüntünün, üzerinde "@izzeddin_masama" isimli bir TikTok hesabının adı yer alıyor. "@izzeddin_masama" isimli TikTok hesabı araştırıldığında, kullanıcısının hesabını sildiği belirlendi.

Öte yandan videonun "archive.today" isimli internet sayfasında arşivlendiği tespit edildi. Buna göre de videonun, İsrail-Filistin çatışmasından bir ay önce, 8 Eylül'de paylaşıldığı belirlendi.

Hamas'ın kaçırdığı çocukları kafese koyduğu iddiası "yalan"

Britain First isimli aşırı milliyetçi siyasi parti üyesinin paylaştığı videoda, Hamas'ın kaçırdığı çocukları kafeslerde tuttuğu öne sürüldü. Bu video, 2 milyondan fazla kez görüntülendi.

Yapılan incelemede iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirledi.

Videonun dolaşıma sokulduğu Tiktok platformu üzerinden yapılan araştırmada, içeriğin Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalar başlamadan önce sosyal medyaya yüklendiği anlaşıldı.

France24 televizyonu ise görüntünün 2015'te Suriye'de çekildiğini belirtti.

Hollanda merkezli araştırmacı gazetecilik grubu Bellingcat'in elde ettiği verilere göre, 7 Ekim'den bu yana internet üzerinden paylaşılan ve çok sayıda etkileşim alan bazı görüntü ve haberlerin "yalan" ve "yanlış" olduğu görülüyor.

İsrail'in güneyinde düzenlenen Supernova Müzik Festivaline katılan ve Hamas tarafından kaçırıldığı bir genç kızın yakıldığının iddia edildiği görüntüler de kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.

Ancak Bellingcat'in yaptığı incelemelerde bu videonun Guatemala'da 2015'te çekildiği belirlenirken, videonun daha önce Hindistan başta olmak üzere birçok yerde dezenformasyon malzemesi olarak kullanıldığı kaydedildi.

Hint gazeteci "hamile kadın" iddiasını savunamadı

Hint Gazeteci Aditya Raj Kaul, X üzerinden yaptığı paylaşımında, "İsrail'in güneyinde hamile bir kadın Hamas teröristleri tarafından bulundu. Teröristler kadının vücudunu parçalara ayırdı. Karnın kesti ve fetüsü göbek kordonunu keserek çıkardı. Doğmamış çocuğu annesinin karnından çıkararak ölmesine izin verdiler. Hamas'ın insanlara yaptığı insanlık dışı vahşet bu." ifadelerini kullandı.

Kaul'un bu paylaşımı 3,6 milyondan fazla görüntülenme aldı.

Ancak kullanıcılar bu ifadelerin, AFP haber ajansının 2022'de Lübnan'daki Sabra ve Şatilla katliamına ilişkin yaptığı bir haberden olduğunu tespit etti.

Kullanıcılar bunun üzerine Kaul'dan iddialarına ilişkin kanıt istedi ancak Kaul bunu yapmaktan kaçındı.

AA