Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, geçtiğimiz ay üç dileğini dile getirdi: Washington'dan Ukrayna'nın gelecek yılki savaş çabaları için 61.4 milyar dolar, Avrupa Birliği'nden 20.5 milyar dolar ve üyelik müzakerelerine başlamak için AB'den davet.
Zelenskiy Noel'den önce dileklerinin gerçekleşmesini istemişti, ancak şimdi hiçbirini elde edemeyecek gibi görünüyor.
Pazartesi günü Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi Direktörü Shalanda D Young Kongre'ye bir mektup yazarak Ukrayna için onaylanan fonun yüzde 97'sinin harcandığını söyledi.
Young mektubunda "Açık olmak istiyorum: Kongre harekete geçmezse, yılsonuna kadar Ukrayna için daha fazla silah ve ekipman tedarik etmek ve ABD askeri stoklarından ekipman sağlamak için kaynaklarımız tükenecek" dedi.
"Bu anı karşılayabilecek sihirli bir fon kaynağı yok. Paramız tükendi ve neredeyse zamanımız da tükenmek üzere."
Young, fonun kesilmesinin Ukrayna'yı "diz çöktüreceğini", kuvvetlerini savunmaya ve muhtemelen geri çekilmeye zorlayacağını yazdı.
Aynı gün Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e bir mektup yazarak AB üye ülkelerinin Ukrayna'nın finansmanını ya da 14 Aralık'ta başlayacak olan iki günlük AB Zirvesi'nde üyelik müzakerelerine başlama davetini onaylamalarını beklemenin gerçekçi olmadığını söyledi.
Orban mektubunda "Avrupa Konseyi'ni Aralık ayında bu konularda karar vermeye davet etmemenizi saygıyla rica ediyorum zira bariz bir uzlaşı eksikliği kaçınılmaz olarak başarısızlığa yol açacaktır" dedi.
Hem ABD hem de AB finansman paketlerinin gelecek yıl yürürlüğe girmesi ve Ukrayna'nın topçu ateşini sürdürmesi için bu ay onaylanması gerekiyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kendi askeri bütçesini çoktan uygulamaya koydu.
Putin 27 Kasım'da savunma ve güvenlik harcamalarının önümüzdeki yıl yüzde 70 oranında artırılarak 157,5 milyar dolara çıkarılmasını öngören bir kararname imzaladı ki bu rakam tüm Rusya bütçesinin yaklaşık yüzde 39'una tekabül ediyor.
Avrupa'da değişim rüzgarları mı?
ABD'nin 62.3 milyar dolarlık askeri yardımına karşılık Avrupa bu yıl Ukrayna'ya 29.2 milyar dolar harcadı.
Önemli harcama ve dış politika kararlarının oybirliğiyle alınması gereken bir konfederasyon olarak Avrupa, üye devletlerin farklı görüş ve perspektiflerine tabidir.
Rusya'nın blok içindeki belki de en yakın müttefiki olan Orban, geçtiğimiz günlerde parti üyelerine Ukrayna'nın AB'ye katılmaktan "ışık yılları kadar uzak" olduğunu söyledi ki bu görüş Almanya'nın Ukrayna'nın üyeliğine verdiği güçlü destekle taban tabana zıt.
Ukrayna, yolsuzluk ve kara para aklama ile mücadele etmek, oligarkların etkisini sınırlamak, yargının bütünlüğünü sağlamak ve etnik azınlıkların haklarını güvence altına almak için yedi kilit reform gerçekleştirdiğini söylüyor. Avrupa Komisyonu Ukrayna'nın doğru yolda olduğunu ve üyeliğe davet edilmesi gerektiğini kabul ediyor.