Lübnan'ın güneyinden Beyrut'a göç dalgası Lübnan'ın güneyinden Beyrut'a göç dalgası

Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslüman azınlık tarafından kurulan Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu, Budist yönetime karşı direniş gösteren bilinen tek grup olarak öne çıkıyor.

Farklı kaynaklara göre, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) 2012 yılında Arakan'da gerçekleşen protestolar sırasında kuruldu. Grubun bir sözcüsü, 2013 yılından itibaren savaşçılarına eğitim verdiklerini belirtmişti. Müslüman azınlık arasında uzun bir süre örgütlenmeyi sürdüren ARSA, 2016'da düzenlediği saldırılarla adını duyurmuştu. Budist milislere saldırılar devam ediyor.

Son yıllarda güç kazanan ve Budist milislerden ele geçirdikleri silahlarla çatışmalarını yoğunlaştıran ARSA, son yayımladıkları videolarda milislerle girdikleri çatışmaları gösterdi.

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu Liderinden Bangladeş'e Teşekkür ve Mücadele Çağrısı

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) lideri Ebu Ammar el Cenuni, yayınladığı bir video mesajında ise Myanmar hükümetini ve Arakan Budistlerini Rohingya halkına yönelik baskı ve zulüm uygulamakla suçladı. Cenuni, Bangladeş halkına ve ordusuna Rohingyalara sağladıkları destek ve misafirperverlik için teşekkürlerini iletirken, mücadeleye katılmak isteyen Bangladeşli gençleri Arakan'a davet etti.

Cenuni, Myanmar hükümetinin tüm etnik gruplara eşit davranmadığını ve Rohingyalara karşı ayrımcılık yaptığını söyledi. "Hükümet her etnik gruba eşit ve aynı şekilde davranmıyor. Myanmar hükümetinin neden Rohingya halkına baskı yaptığı bellidir," diyen Cenuni, bu baskının sebebinin Rohingyaların dini kimliğinin İslam olması olduğunu iddia etti.

ARSA lideri, Myanmar ve Arakan Budistlerinin aynı dine mensup olduklarını belirterek, "Şurası açık ki, Moglar (Arakan Budistleri) ile Myanmar devletinin dinleri aynı. Fakat Rohingya halkının dini İslam'dır. Dinleri İslam olduğu için haklarından mahrum bırakılıyorlar," şeklinde konuştu.

Cenuni, Rohingya halkının Arakan'ın yerlisi olduğunu ve binlerce yıldır bu topraklarda yaşadığını vurguladı. Ancak Myanmar hükümetinin Rohingyaları göçmen olarak damgaladığını ve Arakan'a ait olmadıklarını iddia ettiğini söyledi. "Rohingya halkı kendi topraklarında yoksul ve ikinci sınıf vatandaş olarak bırakıldı. Rohingyaların Arakan'ın yerlisi olduğu dahi reddediliyor. Onlara göçmen diyorlar. Fakat Rohingya halkının Arakan'daki tarihi binlerce yıl öncesine dayanır," diyen Cenuni, Myanmar hükümeti ve Arakan Budistlerinin Rohingyaları bölgeden silmeye çalıştığını öne sürdü.

Bangladeş halkına ve ordusuna yönelik övgü dolu sözler sarf eden Cenuni, "Barışın huzurunu yaşayan Bangladeşli erkek ve kız kardeşlerim. Silahlara meydan okudunuz ve başarılı oldunuz. Kölelik ve zulmü sona erdirdiniz. Sizlere mübarek olsun. Allah sizlere mutlu bir şekilde ülkenizde yaşamayı nasip etsin," ifadelerini kullandı. Bangladeş ordusunun Rohingya krizindeki rolünü "olağanüstü" olarak nitelendiren Cenuni, "Ve Bangladeş ordusunu tebrik ediyoruz. Olağanüstü bir rol oynadılar," dedi.

Cenuni, yabancı ülkelerde yaşayan ve Rohingya halkı için mücadele etmek isteyen gençlere de seslenerek, "Yabancı ülkelerde yaşayan ve kendini halkı için feda etmek isteyenler. Buraya, geri dönmek için gelmeyin. Buraya gelin ve zalim Budistlere karşı burada kanınızı dökün. Böyle bir niyeti olan her genci davet ediyoruz," dedi.

ARSA lideri, Bangladeş'teki mülteci kamplarında yaşayan Rohingyalara yönelik geçmişte bazı Bengal yetkilileri tarafından kötü muamele ve zulüm yapıldığını belirterek, bu tür olayların bir daha yaşanmamasını umduğunu dile getirdi. "Bangladeş'teki mülteci kamplarında bazı Bengal yetkililer tarafından geçmişte Rohingya Müslümanlarına yapılan zulümlere artık izin vermeyeceğinizi umuyoruz," diyen Cenuni, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Budist teröristler tamamen bitene kadar bize huzur yok. 'Heyecanlı' insanları değil, geri dönmeyecekleri, Arakan'a davetiye olduğunu belirtiyor. Geri dönecekleri değil. Buraya gelip dönmeyecekler buraya davetiyedir. Budist teröristleri tamamen bitene kadar bize huzur yok."