“İsrail'in soykırımını örtbas etmek için antisemitizm suçlamaları kullanılıyor” “İsrail'in soykırımını örtbas etmek için antisemitizm suçlamaları kullanılıyor”

Rusya işgali sonrası Ukrayna ordusuna yoğun silah ve mühimmat desteği veren Batılı ülkeler savaşın 15. ayında alarm durumuna geçti. Çünkü başta ABD olmak üzere pek çok NATO ülkesinin silah stokları büyük ölçüde eridi. Mevcut üretim hızı göz önüne alındığında depoların savaş öncesi duruma gelmesi için yıllar geçmesi gerekiyor. 

Ukrayna'ya destek veren Batı bloğuna karşı Rusya ve Çin'i umutlandıran mesaj, ABD Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanı (USAFE) Orgeneral James Hecker'dan geldi. Londra'da düzenlenen bir panelde konuşan Hecker, ABD ve müttefiklerinin silah stoklarının 'tehlikeli bir şekilde azaldığını' belirterek ekledi: "Bundan daha kötüsü, ufukta düzelme emaresi görülmüyor."

James Hecker

ABD FİLOSU YARI YARIYA KÜÇÜLDÜ 

1990-1991'de Irak'ın işgal edildiği Körfez Savaşı'nı hatırlatan Hecker, Amerikan savaş filosunun şu anda Körfez Krizi dönemine kıyasla yarı yarıya küçülmüş durumda olduğunu söyledi. Benzer bir durumun İngiliz ordusu için de geçerli olduğuna vurgu yapan Hecker, şöyle konuştu: 

"Yani, Soğuk Savaş döneminde sahip olduklarımız şu anda elimizde yok. Şimdi diyeceksiniz ki, 'Ukraynalılara çok fazla cephane gönderiyoruz.' Bence tam olarak yapmamız gereken şeyi yapıyoruz. Ancak depolarımızdaki stoklar tehlikeli derecede azalıyor."

7 Temmuz tarihli bir bilgi notuna göre ABD, Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı işgal süresince Ukrayna'ya 41,3 milyar doların üzerinde güvenlik yardımı sağladı ve bunun çoğu yeni üretim yerine mevcut stokların transferi şeklinde oldu. Depolar hızla boşalınca bunların yerine yenisini koymak ve envanteri yenilemek için gereken üretim kapasitesinin yeterince yüksek olmadığı görüldü. 

Amerikalı general James Hecker mevcut tablodan ötürü tüm NATO ülkelerini daha geniş savunma yatırımları yapmaya çağırdı. Hecker, "Kısa vadede değil ama uzun vadede sahip olduklarımızı artırabilecek endüstriyel kapasiteye sahip olduğumuzdan emin olmalıyız" diye konuştu. 

RUSYA'DA DA DURUM FARKLI DEĞİL 

ABD ve Avrupa ülkelerinde durum böyleyken Rus ordusu da benzer sorunlarla boğuşuyor. Cephede askerlerine tıbbi gereç sağlamakta bile güçlük çeken Moskova, cephane üretimleri sahada kullanılan mühimmatı karşılamaya yetmeyince İran başta olmak üzere çeşitli ülkelerin kapısını çalmıştı. Rusya halen İran'dan yoğun biçimde silah-mühimmat ithal ediyor.