ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisince (OFAC) Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş yürütme kapasitesini zayıflatmak için Rus elitleri ile Rusya'nın endüstriyel tabanı, finans kurumları ve teknoloji tedarikçilerinin hedef alındığı duyuruldu.

OFAC'ın 100'e yakın yaptırım uyguladığı belirtilen açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının da ayrıca 70'den fazla kişiyi yaptırım listesine aldığı kaydedildi.

Rusya'da Savunma Bakanı Şoygu neden görevden alındı? Rusya'da Savunma Bakanı Şoygu neden görevden alındı?

Açıklamada, OFAC'ın Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan çıkar sağlayanların yanı sıra askeri malzeme üreterek savaşı doğrudan destekleyen Rusya merkezli kuruluşları hedef aldığı vurgulanarak, Rusya'nın tedarik zincirini bozmak amacıyla da yaptırımlara yer verildiği aktarıldı.

Listedeki 5 Tük şirket

Rusya'nın savaşını sürdürmek için üçüncü ülkelerdeki kuruluşlara güvenmeye devam ettiğine dikkati çekilen açıklamada, Türkiye merkezli 2, toplamda 5 Türk kuruluşun da yaptırım listesine eklendiği bildirildi.

Listede Margiana İnşaat Dış Ticaret, Demirci Bilişim Ticaret Sanayi, Denkar Gemi İnşaat, CTL Limited ile tersane acentesi ID Ship Agency ve sahibi İlker Doğruyol bulunuyor.

Türk nakliye ve ticaret şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor.

Üst düzey bir Hazine yetkilisi, Reuters'a "Geçtiğimiz 18 ay boyunca endişelerimizi Türk hükümeti ve özel sektörle paylaştık." dedi.

Rusya'nın en büyük otomobil üreticisi Avtovaz ve diğer otomotiv üreticisi Gaz Group ve büyük bir yerel bakır üreticisi Russian Copper Company de listede bulunuyor.

Hazine Bakanlığı, Finlandiya merkezli lojistik firmaları Siberica Oy ve Luminor Oy'u Rusya'ya çok çeşitli elektronik ürünler göndermekle suçlayarak yaptırım listesine ekledi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bugünkü yaptırımlarla Rusya'nın askeri tedarik zincirlerini hedef almak ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'ya karşı savaşını yürütmek için ihtiyaç duyduğu ekipman, teknoloji ve hizmetlerden mahrum bırakmak için ABD'nin çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

Yellen, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan ve Kremlin'e yakınlığından çıkar sağlayan kişi ve kuruluşların sorumlu tutulacağını belirttiklerini anımsatarak, son yaptırımların Putin'in oligarklarına ağır maliyetler yükleme konusunda ABD'nin küresel gücünü gösterdiğini ifade etti.

Hedefte Rusya'nın tedarik zincirleri var

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına yanıt olarak 70'ten fazla kuruluş ve kişinin maliyetle yüklendiği belirtildi.

Bu kapsamda Rusya'nın gelecekteki enerji gelirlerini kısıtlamak amacıyla 37 kuruluş ile 2 geminin hedef alındığı anlatılan açıklamada, söz konusu yaptırımların önemli enerji projelerinin ve ilgili altyapının geliştirilmesinde yer alan kuruluş ve bireylerle Rusya'nın malzeme ve ileri teknoloji tedarikinde yer alan kuruluşları içerdiği kaydedildi.

Açıklamada, ülkenin madencilik şirketlerinin yanı sıra Rusya'nın Gürcistan'daki kötü etkisi nedeniyle bazı şirketlerin hedef alındığı, malzeme desteği sağlayan ve Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmasına destek olan Türkiye merkezli 3 şirket ile bir Türk vatandaşının yaptırım listesine alındığı ifade edildi.

Ayrıca açıklamada ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Wagner Group aracılığıyla Rusya-Kuzey Kore silah transferinin ifşa edilmesi, Rusya'nın silah tamir ve bakım tesislerinin bozulması ve Rusya'nın savunma sanayi üssünü ve teknoloji alımının zayıflatılması amacıyla bazı şirketlere yaptırım uygulandığı bildirildi.