Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın yönetimi, Çin ve diğer ülkelere karşı uygulamaya koyduğu “karşılık vergileri” kapsamında akıllı telefon, bilgisayar ve bazı elektronik ürünleri tarifelerden muaf tuttu. ABD Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu tarafından cuma gecesi yayımlanan karar, özellikle Apple ve Samsung gibi büyük teknoloji firmalarına önemli bir avantaj sağlarken, tüketicileri de olası fiyat artışlarından korumayı amaçlıyor.
Trump’ın Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik %125 oranında uygulamaya koyduğu ve küresel çapta neredeyse tüm ülkelere %10 seviyesinde belirlenen genel tarife politikası, söz konusu elektronik ürünler için geçerli olmayacak. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, sabit diskler, işlemciler ve bellek çipleri gibi ABD’de yaygın olarak tüketilen ürünler, bu muafiyetin kapsamında yer alıyor. Bu tür ürünlerin büyük çoğunluğu ABD içinde üretilmediği için, yerli üretimin kurulması yıllar alabilir.
Yine aynı şekilde, yarı iletken üretim makineleri de yeni tarifelerden muaf tutuldu. Bu durum, ABD’de büyük yatırım planları bulunan Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC) ve diğer çip üreticileri açısından kritik bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Ancak bu muafiyetin kalıcı olup olmayacağı henüz net değil. İlk düzenlemede belirli sektörlerin mevcut ülke bazlı tarifelere ek olarak yeniden vergilendirilmesini engelleyen hükümler yer alıyordu. Yeni muafiyetler, Çin'e yönelik özel bir tarife sistemi kurulacağına dair bir işaret olarak değerlendiriliyor.
Trump, daha önce yarı iletken ürünler için özel bir vergi uygulama vaadinde bulunmuş olsa da, henüz bu yönde somut bir adım atmadı. Şimdiye kadar sektör bazlı tarifeler %25 seviyesinde belirlenmiş olsa da, yarı iletken ve ilgili ürünler için nasıl bir oran belirleneceği belirsizliğini koruyor.
Beyaz Saray, konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti.