Gazze Şeridi'nde yaşanan katliam, hem sağlık çalışanları hem de Filistinli halk için tarifsiz acılara yol açıyor. Soykırımın gölgesinde, fedakar bir doktorun azmi ile küçük bir çocuğun hayata tutunma çabası iç içe geçiyor.

Deyr el-Balah'taki El-Aksa Şehitleri Hastanesi'nde, Filistinli çocuk doktoru Halid el Seydani, yürüteç yardımıyla odalar arasında dolaşarak yaralı çocuklara şifa dağıtmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz yıl evine düzenlenen hava saldırısında bacağını kaybeden Dr. Seydani, bu zorlu şartlara rağmen mesleğini icra ediyor.

Şarapnel parçası isabet etmesi sonucu bacağını kaybeden ve şeker hastalığı nedeniyle durumu kötüleşen doktor, protez bacak kullanmasına rağmen, çocuk hastalarını tedavi ederken psikolojik olarak rahatladığını ifade ediyor. Hastane koridorlarında, İsrail bombardımanında yaralanan ve yakınlarının eşlik ettiği birçok hasta tedavi görürken, Dr. Seydani'nin özverisi, hastaların ebeveynleri tarafından takdirle karşılanıyor. Böbrek hastası Mira Hamid'in annesi, doktorun bacağı kesilmesine rağmen çocuklara hizmet vermeye devam etmesine duyduğu minneti dile getiriyor.

Yahya Sinvar'ın koltuğu Refah'ta bulundu Yahya Sinvar'ın koltuğu Refah'ta bulundu

Bacaklarını kaybeden 3 yaşındaki Filistinli Cihad, hayata tutunmaya çalışıyor

Diğer yandan, Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesinde yaşayan 3 yaşındaki Cihad, İsrail saldırılarının en masum kurbanlarından biri.

4 ay önce gece yarısı düzenlenen bombalı saldırıda sol bacağını dizinin üstünden, sağ bacağını dizinin altından ve sol elinin 3 parmağını kaybeden Cihad, hayata tutunmaya çalışıyor.

Cihad'ın annesi Mai eş-Şair, saldırının yaşattığı şoku "hayatımın şokunu yaşadım" diyerek anlatıyor. Saldırıda iki kardeşini ve diğer aile üyelerini kaybeden anne, Cihad'ın durumunun vahametini fark ettiğinde yaşadığı çaresizliği dile getiriyor.

Küçük Cihad, tüm zorluklara rağmen kumların üzerinde elleriyle hareket ederek oynamaya çalışıyor ve annesiyle vakit geçirirken etrafına gülücükler saçıyor. Ancak, ampute olarak yaşamak zorunda kalması, tedaviye ve proteze ihtiyaç duyması, ailesiyle birlikte çadırda zorlu kış şartlarında yaşaması, yaşadığı acıyı daha da derinleştiriyor. Babası da saldırıda yaralanmış ve hala hastanede tedavi görüyor.

Hastaneler hedef alınıyor, çocuklar vuruluyor

Birleşmiş Milletler verilerine göre, savaşın başından bu yana Gazze'de en az bin 57 Filistinli sağlık çalışanı hayatını kaybetti. İsrail'in hastaneleri hedef alması, sağlık sistemini çökme noktasına getirdi. Gazze Şeridi'ndeki 36 hastanenin çoğu kullanılamaz hale geldi. BM, Gazze'nin "modern tarihteki en fazla ampute çocuk vakalarına ev sahipliği yaptığını" belirtiyor ve bu durumu "sakatlık salgını" olarak nitelendiriyor.