Aylık Baran Yayın Kurulu Üyesi Ömer Emre Akcebe, 29 Haziran 2024 Cumartesi günü Büyük Doğu Akıncıları Derneği'nde "Büyük Doğu-İbda ile Tanışma" konulu bir sohbet yaptı ve gençlerin sorularını cevapladı.
Gençlerin İbda fikriyatıyla tanışmaları konusunda yaşanan zorluklara değinen Akcebe, sosyal medyanın etkisiyle, gençlerin kitap okuma alışkanlıklarının azaldığını belirtti ve bu fikriyatın insanlara daha pratik yollarla aktarılması gerektiğini vurguladı.
Akcebe; Necip Fazıl, Salih Mirzabeyoğlu gibi önemli isimlerinin hayat hikayelerinin, gençler için ilgi çekici bir başlangıç noktası olduğunu, bu isimlerin mücadelelerini, fikirlerini nasıl geliştirdiklerini, nelerle karşılaştıklarını anlamanın fikriyatı kavramak için önemli olduğunu, İbda’nın anlaşılır olması için net ve basit cevaplar sunulması gerektiğini, yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek adına temel kavramların yalın bir dille açıklanması gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca Akcebe, "Salih Mirzabeyoğlu, yeni bir dil getirdi nihayetinde. Bu dilin kendine ait bir jargonu var, çeşitli kavramları farklı şekillerde de kullanıyor. Dolayısıyla ilk bakıldığında anlaşılmaması, orada fikir düzenindeki bir karışık veya bir diyalektik bozukluğu olduğu anlamına gelmiyor. Aslında insanlar orada dil dairesine girmeye kadar sabretmeden çekiliyorlar." dedi.
Büyük Doğu-İbda ideolojisinin temel kavramları olan İslam merkezcilik, milli ve manevi değerler, Batı medeniyeti eleştirisi, Büyük Doğu ideali gibi konuları ele aldığını aktaran Akcebe, İbda diyalektiği, bağımsız ideolojik duruş, yeni insan ve yeni dünya, mücadele ve aksiyon gibi kavramlara temas etti. Büyük Doğu-İbda fikrine yönelik eleştirileri görmezden gelmenin yanlış olduğunu, aksine bu eleştirilerin nedenlerini anlamaya çalışmak ve gerekirse cevap vermek gerektiğini söyledi.
Akcebe, gençlerin farklı öğrenme biçimlerini göz önünde bulundurarak, sadece kitap okumaya dayalı olmayan, daha çok görsel ve işitsel öğelere yer veren, atölye çalışmaları, proje geliştirme, tartışma grupları gibi interaktif etkinliklerin önemine değindi. Büyük Doğu-İbda fikriyatının sadece geçmişin değil, günümüzün sorunlarına da çözüm üretebilecek bir kapasitede olduğunu belirtti. Yapay zeka gibi güncel konuların da bu perspektiften ele alınması ve değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.