Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, NTV canlı yayınında soruları cevapladı.
ABD'nin G20 Zirvesi'nde gündeme getirdiği "Hindistan - Orta Doğu - Avrupa" koridorunun zamandan tasarruf anlamında efektif olmadığını anlatan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin üzerinde çalıştığı Kalkınma Yolu’na ilişkin bilgi verdi.
Türkiye’nin Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle birlikte aylardır bir çalışma yürüttüğünü anlatan Uraloğlu, "Proje genel anlamda hazır diyebiliriz. Biz bunu yaparken de şunun altını çizmek istiyorum; bölgedeki hiçbir ülkeyi ötekileştirmeden bir süreç başlattık." diye konuştu.
Uraloğlu, projeye ilişkin ilk imzaların Ekim ayında atılabileceğini söyledi.
ABD'nin Ortadoğu projesi
ABD, Ortadoğu'da Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'ne alternatif olması beklenen projeyi Eylül ayı başında resmen duyurdu.
Hindistan'da gerçekleştirilen G20 toplantısında yapılan açıklamada ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan'dan Avrupa'ya uzanacak projeyi resmi olarak açıkladı.
Biden açıklamayı Hindistan, Suudi Arabistan, BAE, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Avrupa Birliği liderleriyle birlikte yaptı. Biden, projenin Hindistan, Ortadoğu ve Avrupa arasında bir ekonomik koridor oluşturacağını dile getirdi.
Hindistan'dan başlayacak olan proje Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan üzerinden geçerek Ürdün'e, buradan İsrail'e ve ardından deniz yoluyla Avrupa'ya uzanacak. Türkiye, Irak ve Suriye'nin bypass edileceği projede Mısır'dan da söz edilmedi. Projenin temelini BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail oluşturacak.
Proje kapsamında başta demir yolu hatları olmak üzere deniz rotaları, yüksek hızlı veri kabloları ve enerji hatları inşa edilecek.
Projenin hayata geçmesiyle beraber Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesinin de tamamlanması bekleniyor. Ayrıca Körfez petrolünün Hürmüz Boğazı kullanılmadan doğrudan Akdeniz'e ulaştırılması düşünülüyor.
Suudi Arabistan da projeye katılacaklarını resmi olarak açıkladı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman ilk etapta projeye 20 milyar dolar yatırım yapacaklarını belirtti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da projeyi memnuniyetler karşıladı. Netanyahu projenin "bölgeyi ve İsrail'i yeniden şekillendireceğini" kaydederken, İsrail'in projede kritik bir ülke olacağını altını çizdi.
Yeni projenin hayata geçirilmeye başlamasıyla birlikte Ortadoğu'da yeni gerilimlerin yaşanabileceği de değerlendiriliyor. Özellikle projeyle beraber Çin, Rusya, İran ve Türkiye gibi tarafların devreden çıkartılmasının bölgede çeşitli problemleri tetikleyeceği düşünülüyor.