Pakistan'da dün yapılan ve şiddet olayları, internet ile cep telefonu hizmetlerinin askıya alınması ve eski Başbakan İmran Han'ın yarıştan diskalifiye edilmesiyle gölgelenen genel seçimlerin sonuçlarının açıklanması geciktirildi. 

Ancak Pakistan medyasının verilerine göre yarış, eski Başbakan Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ile tutuklu eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bağımsız milletvekilleri arasında başa baş rekabet sahne oluyor. 

Geo News, meclisin 265 koltuğu için yapılan seçimde sahibi belli olan 106 sandalyenin 47'sini eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bağımsız milletvekillerinin kazandığı tahmininde bulundu.

Ülkede seçim sonuçlarının açıklanmasının gecikmesi alışılmış bir durum değil. 

Ulusal medya ise İmran Han öncülüğündeki PTI destekli bağımsız milletvekillerinin 'zafer' kazandığını aktarıyor. 

Pakistan Seçim Komisyonu Başkanı yaptığı ilk açıklamada, sonuçların cuma günü erken saatlerde gözetim organına iletileceğini ve sonrasında kamuoyuna açıklanacağını dile getirmişti. Ancak bu gerçekleşmedi. 

Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez oldu Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez oldu

Ordu destekli geçici hükümetin İçişleri Bakanlığı, gecikmenin "güvenlik önlemlerinden kaynaklanan bağlantı eksikliği" ile ilişkili olduğunu iddia etti. 

Bununla birlikte ulusal basının paylaştığı resmi olmayan sonuçlara göre, ülke genelinde PTI'nın bağımsız milletvekilleri seçimi önde götürüyor.

Halen cezaevinde bulunan Han'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, PTI destekli bağımsız milletvekillerinin seçimleri açık ara önde götürdüğü kaydedildi. 

Ancak Reuters haber ajansı saat 06.00 itibariyle Pakistan Seçim Komisyonu'nun (ECP) Ulusal Meclis'teki 265 sandalyenin 47'si için kısmi sonuç açıkladığını aktardı. 

Buna göre Şerif'in başında bulunduğu PML-N 17, hapisteki eski Başbakan İmran Han'ın destekçileri ise 14 koltuk kazandı.

ECP'nin açıklamasına göre suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun oğlu Bilaval Butto Zardari'nin liderliğindeki Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) ise 12 sandalye elde etti. 

İmran Han'ın 'yolsuzluk' iddiaları dahil çeşitli suçlamalarla hapiste olması ve partisi Pakistan Adalet Hareketi'nin seçimlere katılmasının yasaklanması nedeniyle destekçileri bağımsız olarak yarıştı.

Analistler seçimin net bir galibinin olmayabileceği, bunun da bir yandan ekonomik krizden çıkmaya çalışan, diğer yandan derin bir şekilde kutuplaşmış siyasi ortamda artan şiddet eylemleriyle boğuşan ülkenin mevcut sıkıntılarını daha da arttıracağı değerlendirmesinde bulunuyor.