MSP, nadir toprak mineralleri ve diğer kritik minerallerin küresel güvenli tedarik zincirini çeşitlendirmeyi amaçlayan 14 ülkeden ve Avrupa Birliği'nden oluşan bir grup. Böylece Türkiye, küresel "nadir toprak elementleri" rekabetinde Çin'e karşı Batı blokuna katılmış oldu.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre resmi kaynaklar bilgiyi doğruladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü MEE'ye yaptığı açıklamada "Dışişleri Bakanlığı Türkiye hükümetinin MSP forumuna katıldığını teyit edebilir. Önümüzdeki haftalarda resmi bir duyuru yapılacak." ifadelerini kullandı.

Her yerde pislikler, her yerde sorunlular! Yahudi tarikatına baskın! Her yerde pislikler, her yerde sorunlular! Yahudi tarikatına baskın!

Nadir toprak elementleri, akıllı telefon ve bilgisayarların ekranlarından hibrid ve elektrikli arabaların bataryalarına kadar pek çok yüksek teknoloji cihazının üretiminde kullanılıyor.

2024'te başlatılan MSP forumu Kazakistan, Namibya, Ukrayna ve Özbekistan gibi ortakları ve maden üreticisi ülkeleri bir araya getirerek Çin'in bu alandaki hakimiyetine karşı koymayı hedefliyor. Çin halihazırda nadir toprak elementleri ticaretinin yüzde 70'inden fazlasını kontrol ediyor. Dünya üzerinde en fazla nadir toprak elementi üretimini de Çin gerçekleştiriyor.

2022 yılında Türkiye, Eskişehir'de 694 milyon tonluk bir yatakla dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervini keşfettiğini açıklamıştı.

Türkiye bu alanda 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve nükleer teknoloji için çok önemli olan 250 ton toryuma ek olarak yıllık 10 bin ton nadir element oksit üretmeyi hedeflediğini belirtiyor. Türkiye özellikle toryum alanında dünyada en fazla rezerve sahip ülkelerden biri.

Türkiye'nin MSP'ye katılımının bu alandaki teknolojik ve teknik detayları elde etmek ve bu alanda kullanılacak fonlar bulmak konusunda önem arz ettiği vurgulanıyor.

Türkiye diğer taraftan Çin ile de bu elementlerin çıkarılması ve işlenmesi konusunda görüşmeler yürütüyordu.