Gökyüzü Kalkanı (Sky Shield) Projesi, Avrupa’nın hava savunmasını güçlendirme çabası ilk olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından duyurulmuştu.

Ülkelerin ortaklaşa hava ve füze savunma sistemleri tedarik etmesini içeren bu proje, maliyet verimliliğini ve esnekliği arttırmak üzere tasarlandı.

Türk ve Yunan hükümetlerinin sözcüleri yorum taleplerine yanıt vermedi.

Pistorius ayrıca, Sloven mevkidaşı ile IRIS-T SLM hava savunma sistemi için bir satın alma sözleşmesi imzalayacağını açıkladı.

Avrupa Gökyüzü Kalkanı (Sky Shield) Projesi kısa ve orta menziller için öncelikle IRIS-T sistemine dayanırken, uzun menzilli hava savunması için Amerikan ve İsrail sistemleri kullanılacak.

Avrupa Gökyüzü Kalkanı, anti-balistik füze kabiliyetini de içeren, karaya konuşlu entegre bir Avrupa hava savunma sistemi inşa etme projesidir.

Almanya, özellikle Raytheon’un Patriot sistemini ve İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) tarafından geliştirilen Arrow 3 sistemini Sky Shield sisteminin kilit bileşenleri olarak göstermiştir…

Avrupa Gökyüzü Kalkanı (Sky Shield) Projesi üye ülkelerin sayısı şu anda 19. Türkiye ve Yunanistan’ın katılımı ile üye sayısı 21’e çıkacak.

Avrupa Gökyüzü Kalkanı Projesinde, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Finlandiya, Almanya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Slovakya, Slovenya, Romanya, İngiltere, Danimarka, İsveç, Avusturya ve İsviçre yer almaktadır.

Fransa ise Avrupa dışında geliştirilen sistemlere ağırlık verilmesi ve İtalya ile ortak geliştirdiği SAMP-T füze savunma sisteminin girişime dahil edilmemesi konusunda itirazlarını dile getirerek yer almadı…