Ülkede, erken genel seçimlerin kesinleşmeyen sonuçlarına göre, Yeni Halk Cephesi, Ulusal Mecliste en fazla sandalye sayısına ulaşan ittifak oldu.

Aşırı sağa karşı Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan göstericiler, sol ittifakının sandıktan birinci çıkmasını kutladı.

Ellerinde Fransa ve Filistin bayrakları, "Paris'ten Gazze'ye Aşırı Sağ Geçemeyecek", "Mahallelerimizde Faşistlere Yer Yok" ve "Devrim" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve faşizm karşıtı sloganlar attı.

İlk başta şenlik havasında geçen gösteride, ilerleyen saatlerde polis ve eylemciler arasında gerginlik arttı.

Bazı eylemciler, bisiklet gibi eşyaları ateşe verirken, polise havai fişekler ve farklı cisimler fırlattı.

Polis, göstericileri dağıtmak için peşlerinden koştu ve biber gazıyla müdahale etti.

Sol ittifak Yeni Halk Cephesi birinci oldu

Genel seçimin ikinci turunda en çok oyu sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi aldı. İlk turu birinci tamamlayan aşırı sağcı Ulusal Birlik ise bu kez umduğunu bulamadı ve üçüncü oldu. Hiçbir parti Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayamadı.

Fransa İçişleri Bakanlığı ve Le Monde'un açıkladığı sonuçlara göre hiçbir ittifak 577 üyeli Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayacak 289 milletvekili sayısına ulaşamadı.

Sonuçlar;

Yeni Halk Cephesi'nin 182,

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı'nın 168,

Ulusal Birlik Partisi'nin 143,

Bir kısmı Ulusal Birlik’i destekleyen merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi'nin ise 60 milletvekili çıkardığını gösteriyor.

İstifasını sunacak

Fransa Başbakanı Gabriel Attal da istifasını bugün Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sunacak.

Netanyahu, tutuklanmak korkusuna Polonya'ya gidemiyor Netanyahu, tutuklanmak korkusuna Polonya'ya gidemiyor

Yabancı düşmanı ve ayrımcı söylemler de rol oynadı

Seçimlerin sonucunda, Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) karşıtı oyların bölünmesini önlemek için merkezci ve solcu partilerin yaptığı taktiksel ittifak etkili oldu. Bu durum, yaşam pahalılığı ve göç gibi konularda seçmenin öfkesine oynayan RN'nin yükselişine darbe vurdu.

RN'nin yenilgisinde, bazı adaylarının seçim öncesi dile getirdiği yabancı düşmanı ve ayrımcı söylemler de rol oynadı. Bu durum, partinin geçmişindeki ırkçı söylemlerden ne kadar uzaklaştığı konusunda şüphe uyandırdı.

RN liderleri, yenilgiye rağmen parti tabanının genişlediğini ve 2027'deki seçimlerde iktidara geleceklerine olan inançlarını dile getirdiler. Ancak seçim sonuçları, Fransa'da aşırı sağın yükselişinin durdurulabileceğini göstermesi açısından önemli bir gelişme olarak yorumlanıyor.

AA, Reuters, BBC