Rusya'da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, Kremlin'in toplum üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdığı bir dizi kısıtlayıcı yasanın sonuncusu olan, çocuk sahibi olmayı reddetme "propagandasını" yasaklayan bir tasarıyı onayladı.

Nihai onay için Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderilmeden önce Duma'da iki kez daha oturum yapılması ve üst meclisin incelemesinden geçmesi gereken yeni yasa, gönüllü çocuk yapmayı reddeden bilgilerin yayılmasını suç sayıyor ve beş milyon rubleye (1 milyon 742 bin Türk Lirası) kadar para cezasıyla cezalandırılmasını öngörüyor.

Duma Sözcüsü Vyacheslav Volodin, "Prensipte çocukları, aileleri ve değerlerimizi koruduğumuz bir yasal alan oluşturduk. Bugün de pedofili, LGBT ve cinsiyet değiştirme propagandasını yasaklayan daha önce kabul edilmiş yasalara eklemeler yapıyoruz," dedi.

Tasarıyı destekleyenler, kamuoyunda çocuk sahibi olmaya karşı yapılan tartışmaların, Batı'nın nüfusun azalmasını teşvik ederek Rusya'yı zayıflatmaya yönelik çabalarının bir parçası olduğunu ifade ediyor.

Geleneksel değerlere uyulması çağrısı

Putin ve üst düzey yetkilileri son yıllarda giderek artan bir şekilde "geleneksel değerlere" uyulması çağrısında bulunuyor.

Rusya'nın nüfusu azalırken Putin geniş aileleri savunan açıklamalar yaptı ve geçen yıl kadınları sekiz çocuğa kadar çocuk sahibi olmaya çağırdı.

"Rusya'nın altını oyuyorlar"

Şubat 2022'de Ukrayna'ya asker göndermesinden bu yana Kremlin lideri Batı'yı defalarca "şeytani" olarak nitelendirdi ve liberal ideolojiler ihraç ederek Rusya'nın altını oymaya çalışmakla suçladı.

Putin, "Genel olarak bu ideolojinin kendisi, ülkemize karşı iyi düşünülmüş bir anti-demografik bilgi sabotajıdır. Profesyonel propagandanın bir unsuru, daha önce de söylediğim gibi, nüfusu azaltmayı ve yok etmeyi amaçlayan hibrit bir savaşın bir unsuru," dedi.

2022 yılında Putin, LGBTQ bilgilerinin her yaştan insana dağıtılmasını yasaklayan bir yasa imzaladı ve 2013 yılında bu materyallerin reşit olmayanlara dağıtılmasıyla ilgili olarak çıkarılan yasağı genişletti.

Geçen yıl da Rusya Yüksek Mahkemesi "uluslararası LGBTQ hareketini" aşırılıkçı olarak niteleyerek yasakladı.

O zamandan bu yana bazı Ruslar gökkuşağı temalı materyalleri sergiledikleri için kısa sürelerle hapse atıldı ya da para cezasına çarptırıldı.

Geçtiğimiz ay Rus milletvekilleri, cinsiyet değiştirmenin yasal olduğu ülkelerin vatandaşlarının Rus çocuklarını evlat edinmesini yasaklayan bir yasa tasarısına ön onay verdi.

Tasarı memnuniyetle karşılandı

Kremlin dışında bazı Ruslar bu tasarının ilk kez kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.

Muhafazakar televizyon kanalı Spas'ın genel müdürü Boris Korchevnikov, "Bu bir hastalık, bu bir patoloji. Elbette her patoloji gibi bunun da tedavi edilmesi ya da en azından başkalarına bulaşmadığından emin olunması gerekir," dedi.

Ebu Ubeyde'den yeni açıklama: Düşman ordusu, kayıplarını gizliyor! Ebu Ubeyde'den yeni açıklama: Düşman ordusu, kayıplarını gizliyor!

Ancak bazı kadın hakları aktivistleri, milletvekillerinin Rusya'da düşen doğum oranının nedenini "yanlış yerde" aradıklarını söyleyerek kızgınlıklarını dile getirdiler.

Kadın hakları STK'larından oluşan bir konsorsiyumun üyesi olan Sofia Rusova, "Uzun yıllardır farklı sosyal katmanlardan kadınlarla çalışıyoruz ve doğumun reddedilmesi ilk etapta ekonomik faktörlerden kaynaklanıyor," dedi.

Rusya'dan toplumsal bütünleşme hamlesi: Geleneksel değerlere dönüş

Rusya, toplumsal konsolidasyonu sağlamak amacıyla geleneksel değerlere dayalı bir yaklaşım benimsiyor. Bu çerçevede toplumsal birlikteliği en iyi sağlayacak yöntem olarak geleneksel değerlerin benimsenmesi gerektiğini düşünüyor.

Rusya, geleneksel değerler üzerine kurulu bir gelecek vizyonu için çalışmalar yapıyor ve toplantıda, çok çocuklu olma, çocuklarla ilgilenme ve büyüklere saygı, ailenin önemi gibi meselelere ağırlık veriyor ve buna uygun yasalar çıkarıyor.

Rusya'nın tanımladığı geleneksel değerler, insan hayatının kutsallığı, şeref, haklar ve özgürlükler, vatanseverlik ve anavatana bağlılık gibi temeller üzerine kurulu. Ayrıca, geleneksel aile yapısının korunması, çalışmanın teşviki, manevi değerlerin maddi olanlardan üstün tutulması, merhamet, adalet ve kolektivizm gibi prensipleri içeriyor.

Bu değerler, tarihi hafızayı ve kuşaklar arası devamlılığı sağlamak ve Rusya halklarının birliğini vurgulamak için yapılıyor. Rusya bu değerleri, toplumun kültürel ve ahlaki yapısını şekillendirmek ve güçlendirmek amacıyla yasal ve politik düzenlemelerde kullanıyor.

Euronews, Baran Dergisi