2008’de yaşanan küresel mali krizin ardından başlayan dolarsızlaşma eğilimi daha da hız kazandı. Ülkeler doların hegemonyasından kurtulmanın çarelerini arıyor.
Bu doğrultuda Cuma günü Rus devlet kanalı RT'ye göre Rus hükümeti, BRICS ülkeleri olarak da bilinen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın altın destekli para birimini uygulamaya koyacağını doğruladı.
Resmi duyuru Ağustos ayında Güney Afrika'da BRICS zirvesi sırasında yapılacak.
Altın destekli bir BRICS para birimi
2022'nin ortalarından bu yana dünya çapındaki merkez bankaları, kısmen rezervlerini ABD dolarından uzaklaştırmak için tarihi bir hızda altın alıyorlar.
Birçok analist için altına dayalı bir para birimi, bu süreçteki bir sonraki evre. Pek çok analist, Çin'in son zamanlarda yaptığı altın alımlarını yuan'a uluslararası itibar kazandırma girişimi olarak gördü.
Aynı zamanda, ABD hükümetinin Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya karşı doları silah olarak kullanması Rusya ile müttefik olan bazı ülkeler arasında bazı jeopolitik belirsizliklere sebep oldu.
Altın destekli bir BRICS para birimi beklentisi altına önemli destek sağlarken, bazı analistler etkinin piyasada hissedilmesinin zaman alacağını düşünüyor.
Degussa'nın baş ekonomisti Thorsten Polleit, Kitco News'e yaptığı özel bir yorumda, "İlk bakışta, altınla desteklenen yeni bir işlem birimi kulağa iyi para gibi geliyor ve her şeyden önce ABD dolarının hegemonyasına büyük bir meydan okuma olabilir" dedi.
Polleit, "Yeni para birimini altın kadar iyi, gerçekten sağlam bir para birimi yapmak için, talep üzerine altına çevrilebilir olmalıdır. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın aklındakinin bu olup olmadığından emin değilim. Altına dayalı para birimi gerçek bir oyun değiştirici olacaktır, buna hiç şüphe yok. Bu sarı metal karşısında (BRICS itibari para birimleri dahil) birçok itibari para biriminde keskin bir devalüasyona yol açabilir ve fiat para birimleri cinsinden mal fiyatlarını yükseltebilir. Küresel itibari para sistemi için bir şok olabilir. BRICS'in başarmak istediği şeyin bu olduğundan emin değilim." dedi.
Yeni bir banka kurulmalı
Polleit, BRICS ülkesinin dış ticareti finanse etmek için sermaye olarak altına endekslemeyi gerektirecek yeni bir banka kurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
"Bu altın stokuna karşı, yeni banka, diyelim ki, ihracatçılara finansman kredisi verebilir ve "yeni para birimi" çıkarabilir veya BRICS ihracatı "yeni para birimi" ve / veya altın karşılığında satılabilir."
BRICS küresel ekonomiye istikrar getirebilir
Eski Goldman Sachs baş ekonomisti Jim O'Neill de, Global Policy Journal'da yayınlanan bir makalesinde, ABD dolarının hakimiyetinin küresel para politikalarını istikrarsızlaştırdığını yazdı. ABD dolarının hakimiyetine meydan okuyan bir BRICS para biriminin küresel ekonomiye istikrar getireceğini de sözlerine ekledi.