Uluslararası yük taşımacılığında Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve Süveyş Kanalı’nı da kapsayan Kızıldeniz’de, uluslararası yük taşıyan gemilere yapılan saldırılar, uluslararası lojistik firmalarını yeni rota arayışlarına yönlendirerek alternatif rota olarak Türkiye’yi ve Doğu Karadeniz Bölgesi hinterlandında bulunan Orta Koridor rotasını ön plana çıkardı.

Konuyla ilgili konuşan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Kızıldeniz’de yaşanan saldırıların Asya ve Avrupa arasındaki yük trafiğinde Orta Koridor’un önemini artırdığını belirtti.

Gürdoğan, Her gün yaklaşık 50’den fazla geminin geçtiği ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’lik kısmının Süveyş Kanalı üzerinden Kızıldeniz rotası üzerinden kanalı geçerek yaklaşık 10 milyar dolarlık malı Asya coğrafyası ile Kuzey Avrupa, Akdeniz ve Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarına taşınmasıyla yapıldığı rotada son aylarda taşıma yapan gemilere saldırılarının artması sonucu navlun fiyatlarının 10 kata yakın artış göstermesinin taşımacılık yapan operatörleri farklı rota arayışlarına yönelttiğini söyledi.

ABD’nin Gazze’ye kurduğu “işgal limanı” tamamlandı ABD’nin Gazze’ye kurduğu “işgal limanı” tamamlandı

Orta Koridor’un avantajları nelerdir?

Bu rota, transit süreleri önemli ölçüde kısaltıyor. Çin’den Avrupa’ya Kuzey Koridor’u kullanarak 30 günden fazla süren kargo teslimatı, Orta Koridor’un bir parçası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile Türkiye’ye 15 günde ulaşıyor. Ayrıca, bu rota, nükleer füzyon gibi sürdürülebilir ve temiz enerji kaynaklarını kullanmayı hedefleyen ülkeler için de cazip.

Orta Koridor’un gelişimi nasıl ilerliyor?

Bu rotanın kapasitesini ve hızını artırmak için çeşitli projeler yürütülmektedir. Örneğin, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun modernizasyonu ve genişletilmesi, Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı’nın ikinci aşamasının inşası, yeni gemilerin yapımı, Gürcistan’da Anaklia derin su limanının temelinin atılması, Kazakistan’da Xi’an terminalinin açılması ve Poti limanında bir terminalin inşası gibi projeler bulunmaktadır.

Orta Koridor’un geleceği nasıl görünüyor?

Dünya Bankası, Orta Koridor’un ticaret hacmini 2030 yılına kadar üç katına çıkarmasını ve 11 milyon tona ulaşmasını öngörmektedir. Ayrıca, bu rotanın Çin ve Avrupa Birliği arasındaki ticareti %30 artıracağı ve Orta Asya ülkelerinin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacağı tahmin edilmektedir. Bunun için, rotanın yönetimi, limanlar, demiryolları, sınır geçiş noktaları ve veri değişimi gibi konularda iyileştirmeler yapılması gerekmektedir.